Prikupljanje opasne ambalaže, put ka zaštiti životinja od trovanja

Foto-ilustracija: Unsplash (borishamer)

Od početka godine u okolini Kikinde je registovano nekoliko masovnih uginuća divljači i ptica selica, a uzrok je trovanje najčešće sredstvima koja se koriste u zaštiti useva. Zato se ovih dana sprovodi akcija prikupljanja te opasne ambalaže.

Ambalaža pesticida, herbicida i toksičnih sredstava koja se koriste u kontroli poljoprivredne proizvodnje često nebrigom završavaju pored parcela, puteva, kanala za navodnjavanje i oranica što dugoročno dovodi do trovanja divljači i uništavanja plodnog zemljišta. U Kikindi je lokalni sekretarijat za ekologiju organizovao priklupljanje ovog opasnog otpada.

„Alarmantno je to što sada imamo na našim poljima, odnosno u našem ataru to je da se ta ambalaža nekontrolisano baca u kanale, da se ona nekontrolisano spaljuje pored puteva, na svojim njivama id a na taj način ne vodimo praktično nikakvog ozbiljnog računa i dovodimo se u alarmantnu situaciju što se tiče same ekologije“, kaže Ranko Orestija, poljoprivrednik iz Kikinde.

PROČITAJTE JOŠ:

„Da atar ne liči na deponiju, da kanalima ne plivaju flaše, flaše od otrova, da nam divljač ne bude ugrožena , ekosistem da ne bude ugrožen i ubuduće isto ću se potruditi da učestvujem u ovim akcijama“, rekao je Dušan Tomić, poljoprivrednik iz Ruskog sela.

Planirano je da se ovakve akcije organizuju periodično uz edukaciju kako pravilno tretirati i odložiti ekološki opasan otpad. Ubuduće će seo ovoj temi pričati i u osnovnim školama.

„Ovo je početak aktivnosti, najpre na edukaciji o tome koliko je bitno, odnosno koliko je štetno na neadekvatan način odložiti ovakvu vrstu ambalaže, a zatim kako pravilno zbrinuti opasan otpad, jer je sam sadržaj u ambalažnom otpadu koncentrovan i vrlo opasan kako za životnu sredinu, tako i za zdravlje ljudi“, izjavila je Miroslava Narandžić iz Sekretarijata za ekologiju grada Kikinde.

Analiza srpskog Udruženja za održivu poljoprivredu i zaštitu bilja pokazuje da je u prethodnih pola decenije na ovaj način svake godine prikupljeno prosečno više od 32 tone ovog opasnog otpada.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti