Otvoren Javni poziv za energetsku sanaciju stanova i kuća u Zrenjaninu

Foto-ilustracija: Pixabay

Grad Zrenjanin je otvorio javni poziv za sufinansiranje energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na svojoj teritoriji za tekuću godinu. Cilj ovog programa je unapređenje energetske efikasnosti i smanjenje potrošnje energije u stambenim objektima. Ukupan budžet koji je grad, uz podršku resornog ministarstva izdvojio za ovu svrhu iznosi  37.500.000 dinara.

Kao i do sada, program je namenjen svim zainteresovanim građanima i predviđa širok spektar radova koji doprinose boljoj energetskoj efikasnosti domaćinstava. Među podržanim merama nalaze se standardno zamena starih prozora i vrata novim, energetski efikasnijim modelima, kao i postavljanje termičke izolacije na spoljnim zidovima, podovima i ispod krovnih pokrivača, navodi se na sajtu grada.

U mere je uključena i zamena starih grejnih sistema sa novim, efikasnijim rešenjima kao što su gasni kotlovi ili kotlovi na biomasu, kao i ugradnju toplotnih pumpi i solarnih kolektora koji doprinose smanjenju zavisnosti od konvencionalnih izvora energije.

Pročitajte još:

Pored navedenog, ugradnja solarnih panela takođe se našla na listi mogućih mera. Ovaj vid sanacije uključuje i instalaciju dvosmernih mernih uređaja, kao i izradu svih neophodnih tehničkih dokumentacija i izveštaja koji su zakonski obavezni za priključenje na distributivni sistem.

Maksimalni udeo bespovratnih sredstava po projektu može iznositi do 50 odsto ukupne vrednosti.

Zainteresovani građani mogu preuzeti kompletnu konkursnu dokumentaciju na zvaničnoj internet prezentaciji grada Zrenjanina, kao i u prostorijama mesnih zajednica i u Grаdskoj upravi. Prijave za učešće u ovom javnom pozivu mogu se podneti od desetog dana nakon objavljivanja poziva, a sam javni poziv ostaje otvoren do utroška sredstava, ali ne duže od 31. decembra 2024. godine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti