Pakovanja za višekratnu upotrebu mogle bi da proizvedu manje emisija štetnih gasova od onih za jednokratnu za neke vrste ambalaže za poneti, sve dok su sistemi za sakupljanje, vraćanje i pranje efikasni, pokazalo je istraživanje.
Istraživanje dolazi usred žestoke borbe narativa oko višekratnih pakovanja u nacrtu uredbe EU o ambalaži i ambalažnom otpadu (PPVR), čiji je cilj da se sva ambalaža može reciklirati ili ponovo koristiti do 2030. godine.
Zakon, koji je Evropska komisija predstavila u novembru prošle godine, takođe uvodi ciljeve od 20 odsto i 10 odsto da pića za poneti i hrana budu u pakovanju za višekratnu upotrebu ili dopunu do 2030. godine.
Ali dok ih podržavaju ekološke grupe i levo krilo Evropskog parlamenta, oni sa desne strane i iz industrije su skeptičniji.
Prema Zero Waste Europe, studija potvrđuje važnost prelaska sa pakovanja za jednokratnu upotrebu na opcije za višekratnu upotrebu.
,,Dok se institucionalni pregovarači pripremaju za pregovore o pravilima pakovanja u EU, računamo na njih da priznaju ovaj potencijal postavljanjem ambicioznih ciljeva ponovne upotrebe“, rekla je Aline Maigret, šefica politike u ZWE.
Pročitajte još:
- ZAŠTO SVAKA AMBALAŽA MORA DA BUDE PROTIV PRIRODE? ŠTA AKO MOŽE DA SE POJEDE?
- SRBIJA I DALJE ČEKA NA DEPOZITNI SISTEM ZA POVRAT AMBALAŽE
- ALTERNATIVA PLASTIČNIM SLAMČICAMA – PAPIRNE, OD NERĐAJUĆEG ČELIKA ILI NIJEDNE?
Ponovna upotreba čaša, činija i kutija za hamburger
Istraživanje konsultantske kuće Eunomia se bavilo emisijom štetnih gasova koji nastaju proizvodnjom višekratne ambalaže za poneti do 2030. godine, kada će prvi ciljevi višekratne upotrebe stupiti na snagu, a od zemalja EU se očekuje da imaju više elektrificiranog transporta i dekarbonizovane energije.
Otkriveno je da bi šolje za višekratnu upotrebu, kutije za hamburgere i činije imale niže emisije gasova staklene bašte od opcija za jednokratnu upotrebu, dok bi kutije za picu zahtevale više inovacija da bi bile efikasne.
Na primer, ako se 92 odsto činija vrati i svaka se ponovo upotrebi 13 puta, emisije bi bile niže od onih iz posude za jednokratnu upotrebu. U međuvremenu, ako se 97 odsto kutija hamburgera vrati za ponovnu upotrebu, a svaka se ponovo upotrebi 30 puta, emisije bi bile niže od onih iz kutije za jednokratnu upotrebu.
Međutim, „istraživanje nije toliko pozitivno za višekratne kutije za picu i suši „, kojima će biti potrebne veće stope povrata i ponovne upotrebe kako bi bilo ekonomično i ekološki.
,,Ima još posla za veća i teža pakovanja, kao što su kutije za picu, koje će, kako stvari stoje, biti teško opravdati za ponovnu upotrebu i biće potrebno više inovacija u dizajnu da bi našle svoje mesto“, dodao je Endi Grant iz Eunomia konsultantske kuće.
Pored potrebe za daljim inovacijama, Eunomia naglašava da se prelazak na višekratna pakovanja ne može dogoditi „bez razmišljanja dalje od jednostavne zamene jedne vrste pakovanja drugom“ i otkrila je da sistem „mora biti dobro dizajniran i implementiran“.
,,Otključavanje potencijala višekratnih pakovanja leži u izradi sistema koji koriste naše iskustvo kolektivnog dizajna, optimizujući procese od dizajna do vraćanja depozita, prihvatajući obrnutu logistiku i usavršavajući umetnost pranja“, rekla je Klarisa Moravski iz „Relup“, neprofitne grupe koja radi na prelasku na cirkularnu ekonomiju.
Industrija je skeptična
Političari i industrija bili su skeptični prema ciljevima koji uključuju višestruko pakovanje koje je predložila Evropska komisija, upozoravajući da bi oni mogli negativno da utiču na životnu sredinu i da oštete kompanije.
,,Naravno, ideja o višekratnoj upotrebi izgleda kao očigledno rešenje. Ali to je komplikovanije od toga“, rekao je izvršni potpredsednik Mekdonaldsa Džon Baner novinarima u Briselu ranije ove godine, dodajući da bi takve šeme značile dodatne troškove za sektor.
Da bi bila ekonomski i ekološki održiva, „šolja za višekratnu upotrebu, na primer, morala bi da se vrati i ponovo upotrebi 50 do 100 puta“, objasnio je on.
Ranije ove godine, Mekdonalds je kao kompanija naručio istraživanje od konsultantske firme Kearnei koja je otkrila da bi višekratna pakovanja dovela do porasta plastike koja bi zamenila papirne kese, omote ili kutije za picu koje se trenutno koriste u restoranima za poneti.
Studija je procenila da bi se za potrošnju u restoranima, otpad od plastične ambalaže povećao do 300 odsto, dok bi se za potrošnju za poneti povećao za 1.500 odsto.
Debata o višekratnoj upotrebi pakovanja će verovatno biti jedna od glavnih tačaka spora. Poslanici i zemlje EU trenutno raspravljaju o zakonu.
Izvor: EURACTIV