Home Biznis CSR Stručnjaci iz Švedske i regiona ističu značaj filtracije vazduha za zdravlje ljudi, proizvodne procese i životnu sredinu

Stručnjaci iz Švedske i regiona ističu značaj filtracije vazduha za zdravlje ljudi, proizvodne procese i životnu sredinu

0
Stručnjaci iz Švedske i regiona ističu značaj filtracije vazduha za zdravlje ljudi, proizvodne procese i životnu sredinu
Foto: „HYBRID SOLUTIONS DAY"
Foto: EuroCons Group

Naučno-tehnološki park Beograd domaćin je događaja „HYBRID SOLUTIONS DAY“ koji organizuje švedska kompanija Camfil, svetski lider u oblasti rešenja za filtraciju vazduha, u partnerstvu sa domaćom kompanijom EuroCons Group.

Tokom dvodnevnog seminara, eksperti za filtraciju vazduha će stručnoj i zainteresovanoj javnosti predstaviti najbolje prakse u oblasti dizajna, održavanja i monitoringa čistih soba u cilju zaštite ljudi, radnih procesa i životne sredine. Događaj se organizuje u hibridnoj formi, uživo i u onlajn formatu, kako bi što veći broj stručnjaka za filtraciju vazduha bio u prilici da učestvuje. Tokom prvog dana, događaju je prisustvovalo više od 100 učesnika u Naučno-tehnološkom parku.

„Kontrolisano okruženje čiste sobe je od vitalnog značaja za proizvodnju dobara poput lekova i hrane, kao i za zaštitu zdravlja ljudi u bolnicama. Jedan od ključnih zahteva koji se postavlja pred projektne inženjere je da osiguraju da te prostorije budu optimizovane u smislu kvaliteta vazduha, potrošnje energije i održivosti. Naš zadatak je da bolje razumemo dizajn i karakteristike ovih kontrolisanih okruženja i na koji način mogu da pomognu u zaštiti ljudi, radnih procesa i životne sredine“, istakao je Alan Svini iz kompanije Camfil.

Foto: EuroCons Group

Direktor kompanije EuroCons Group Goran Đurić istakao je da je događaj u Naučno-tehnološkom parku odlična platforma za saradnju svetski priznatih eksperata za filtraciju vazduha iz Švedske, Srbije, ali i celog regiona, što su prepoznale i podržale ambasada Švedske u Beogradu i Nordijska poslovna alijansa.

„Švedska i Srbija imaju snažnu saradnju u oblasti životne sredine i Zelene agende. Tokom događaja poput današnjeg i sutrašnjeg, švedske kompanije imaju priliku da pokažu osnovne vrednosti kao deo svoje poslovne kulture, kao što su održivost, inovativnost, konkurentnost i zelena tranzicija. Verujemo da je zeleno iskustvo iz Švedske relevantno za Srbiju i region na putu ka zelenijoj budućnosti“ rekla je ambasadorka Švedske Anika Ben David.

Foto: EuroCons Group

Osim teorijskih izlaganja, događaj ostavlja prostor za diskusiju učesnika sa predavačima, kao i za demonstraciju predloženih rešenja. Eksperti će objasniti, između ostalog, kako lokacija i funkcija zgrade u velikoj meri utiču na to kako treba dizajnirati sistem za filtraciju vazduha. Dobro odabrani filter će zaštititi ljude, proizvode i procese, dok će troškovi energije biti niski. Eksperti ističu da je za izbor odgovarajućeg filtera potrebno dobro poznavati vrste i koncentracije gasova i prašine, kao i kako oni utiču na različite filtere, što dalje određuje trajnost i način održavanja filtera.

Tokom drugog dana „HYBRID SOLUTIONS DAY“ govoriće se o sistemima za otprašivanje. Jedna od tema biće proizvodnja baterija za električne automobile, gde su uslovi proizvodnje veoma rigorozni, a kvalitet krajnjeg proizvoda umnogome zavisi upravo od kvaliteta vazduha.

EuroCons Group