Počelo prijavljivanje za akciju „Za zeleniji Beograd”

Foto: JKP „Zelenilo – Beograd”

Svi zainteresovani građani do 16. juna mogu da se prijave za dvadesetu akciju „Za zeleniji Beograd”, u organizaciji Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo – Beograd”. 

“Cilj akcije je razvijanje pozitivnog odnosa prema zelenilu i cveću kod građana, uz istovremenu motivaciju da u pozitivnoj konkurenciji za izbor najlepših prostora unaprede stanje svog neposrednog okruženja”, poručuju iz ovog preduzeća.

Svi zainteresovani građani, koji žele da učestvuju u ovoj akciji, mogu se prijaviti u svojoj opštini ili prijavu sa fotografijama mogu poslati i „Zelenilu – Beograd” na adresu Mali Kalemegdan broj 8 ili putem imejl-adrese: info@zelenilo.rs, sa naznakom za akciju „Za zeleniji Beograd”.

Izbor najlepših zelenih prostora u okruženju vrši se u sedam kategorija: „Najlepša zelena površina oko stambene zgrade” gde se udruživanjem stanara  prave divne zelene oaze; „Najlepši balkon” – kategorija u kojoj svaki stanar iskazujući i uživajući u svom mikroprostoru istovremeno doprinosi ukupnoj lepoti zgrade, ulice pa na kraju i grada; „Najlepša zelena površina ispred poslovnih objekata” koja doprinosi ukupnoj lepoti grada, ali i sama kompanija ima zasigurno mnogo pozitivnih poena od posetilaca, korisnika usluga; „Najlepše školsko dvorište” – ova kategorija ima isključivo za cilj edukaciju dece od školskog uzrasta da nauče koliko im „zeleni svet” znači za ukupan život i da ulažući svoj trud u ozelenjavanje kasnije umeju da cene javne zelene površine svog grada.

Zatim „Najlepše zelenilo oko predškolske ustanove”, gde i sasvim mala deca treba da spoznaju prirodu koja ih okružuje i nauče od odraslih da je to nešto veoma važno za njihov život; „Najlepše uređeno zelenilo ugostiteljskog objekta (letnja bašta)” – kategorija u kojoj se takmiče isključivo ugostiteljski objekti i najlepša okućnica u kojoj se nagrađuje trud i doprinos lepšem izgledu grada vlasnika objekata za individualno stanovanje.

Foto: JKP „Zelenilo – Beograd”

Na početku akcije takmičenje se sprovodi na nivou deset centralnih opština (Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica), koje biraju po troje najboljih u svih sedam kategorija.

Osvajači prvih mesta, sa svih deset centralnih opština, učestvuju u takmičenju koje će se održati na nivou grada, a na završnoj svečanosti koja se tradiconalno održava u prostorijama JKP-a „Zelenilo – Beograd” na Malom Kalemegdanu, biće proglašeni „najbolji od najboljih”.

Javno komunalno preduzeće „Zelenilo – Beograd”, zajedno sa učesnicima kojih je svake godine sve više, ovom akcijom daje primer kako se treba odnositi prema sredini u kojoj živimo putem podizanja ekološke sveti građana o značaju, zaštiti i unapređenju zelenih površina.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti