Šumama Gornjeg Podunavlja šetaju posetioci, ali i jeleni, košute i divlje svinje

Foto-ilustracija: Pixabay (Kapa65)

U Specijalnom rezervatu prirode Gornje Podunavlje, na obali Bajskog kanala, nalazi se Eko-centar „Karapandža“, koji je za individualne posete otvoren petkom i vikendom, a za organizovane grupe svakim radnim danom. Rezervat čine Monoštorski i Apatinski rit.

Bajski kanal okružuju obale obrasle trskom, uz koje rastu lokvanji. Stanište je brojnih ribljih vrsta. Nalazi se u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje“.

Smatra se najčistijom kanalskom vodom u Srbiji. Posetioci Eko centra „Karapandža“ imaju mogućnost plovidbe katamaranom, kako bi izbliza videli sve lepote ovog kanala.

„Osim katamarana, postoji mogućnost iznajmljivanja bicikala, kanua za veslanje. Obeležene su tri šetne staze, koje posetioci mogu individualno da koriste, bez vodiča ili ako trebaju vodiča, ako žele posebno da imaju vođenu turu, tada uz najavu. Generalno jedan kvalitetan dan u prirodi sa dosta sadržaja“, istakla je Radmila Šakić Peurača, iz JP „Vojvodinašume“ Š.G. Sombor.

Pročitajte još:

Gornje Podunavlje je zaštićeno dobro prve kategorije. Deo je „Evropskog Amazona“. Sastoji se iz ritskih šuma, koje presecaju rukavci i kanali. Bogatu floru i faunu čine retke vrste, poput orla belorepana i crne rode.

„Ogromno prostranstvo i šume i vodenih površina. Tu su, pored kanala, pored Dunava, i brojni rukavci. Zaista ta voda opušta i vezuje nas za prirodu. Definitivno treba provesti vreme u prirodi i posetiti neku od uređenih šetnih staza i vikend naselja, kojih ima zaista mnogo“, rekla je Zdenka Mitić, direktorka Turističke organizacije Grada Sombora.

U šumi se nalaze brojna odmorišta, idealna za ručak i druženje u prirodi.

Duž šetne staze „Dondo“ nalaze se i edukativne table na kojima, sa jedne strane, možete nešto više da saznate o životinjskim vrstama koje ovde žive, a sa druge strane možete da saznate koliko ste kalorija potrošili ukoliko ste šetali, trčali ili vozili bicikl.

U šumama Gornjeg Podunavlja je najbrojnija populacija evropskog jelena. Dok šetate stazama hrastove šume, neretko možete videti košute, divlje svinje i druge stanovnike ove zelene oaze.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti