Predstavljanje inicijative za bolju zaštitu vlažnih staništa u Srbiji

Foto-ilustracija: Pixabay (suju-foto)

Uz podršku ambasade Švedske u Srbiji, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvo zaštite životne sredine pokreću novu inicijativu kako bi  unapredili zaštitu vlažnih staništa i očuvali raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta u njima.

Vlažna staništa, poput močvara i tresetišta, su prirodna zaštita od poplava i filteri za različite vrste zagađenja, a pomažu i u ublažavanju klimatskih promena, jer apsorbuju velike količine ugljen-dioksida. Međutim, usled aktivnosti poput poljoprivrede, urbanizacije i prekomerne eksploatacije resursa, njihov opstanak je ugrožen.

Ovom prilikom će biti predstavljen i novi globalni plan za očuvanje biodiverziteta, usvojen na 15. Konferenciji UN o biološkoj raznovrsnosti, koja je održana u Montrealu, u decembru 2022. godine, kao i ciljevi Vlade Srbije po ovom pitanju.

Organizacija događaja je u okviru inicijative „Zaštita i ulaganje u biodiverzitet i vode u cilju jačanja otpornosti na klimatske promene“, pod okriljem projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, koji finansira Evropska unija, uz finansijske doprinose vlada Švedske, Švajcarske i Srbije, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine i u saradnji sa Evropskom investicionom bankom (EIB).

Na događaju će govoriti Nj.E. Anika Ben David, ambasadorka Švedske u Srbiji, Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sara Pavkov, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine i Anas Karman, zamenik stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji i drugi.

Događaj će se održati 7. marta 2023. godine od 11 časova u zgradi Ujedinjenih nacija (Velika sala) u Beogradu.

Izvor: UNDP

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti