Međunarodna konferencija Balkans Go Circular doprinela dodatnom jačanju regionalne saradnje u oblasti cirkularne ekonomije

Foto: CirEkon

Centar za cirkularnu ekonomiju CirEkon je, u saradnji sa svojim partnerima na regionalnom projektu Circular Economy Balkan Beacons, sredinom decembra organizovao dvodnevnu međunarodnu konferenciju hibridnog formata Balkans Go Circular, koja je okupila više od 40 evropskih eksperata iz oblasti cirkularne ekonomije i preko 500 posetilaca na jednom mestu.

Tokom dva konferencijska dana, realizovano je sedam nastupa keynote govornika, četiri tematske panel diskusije i ekskluzivne radionice za sve koji su uživo prisustvovali programu. Konferencija Balkans Go Circular uspešno je realizovana uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD, UNDP Srbija i EIT Climate-KIC-a.

O najvažnijim temama i svom višegodišnjem poslovnom iskustvu govorili su dr Kirsten Dunlop, izvršna direktorka EIT Climate KIC-a, Aleksandra Miladinović, regionalna koordinatorka EBRD-a, Harald Fridl, istaknuti svetski aktivista, Ismar Ćeremida, projektni koordinator iz UNDP-a Bosna i Hercegovina, dr Fibi Kounduri, jedna od najboljih profesorki ekonomije životne sredine, Valentin Nikolov, izvršni direktor Bugarske građevinske komore, Elena Simina-Lakatos, osnivačka predsednica Instituta za cirkularnu ekonomiju i životnu sredinu Ernest Lupan i drugi.

Balkans Go Circular rezultat zajedničke regionalne saradnje u oblasti cirkularne ekonomije

“Nas cilj je da kroz projekat Circular Economy Balkan Beacons i završni događaj “Balkans Go Circular” istaknemo važnost cirkularne ekonomije na Balkanu i regionalne saradnje koja je u ovoj oblasti neophodna. Više od 40 govornika i 500 učesnika tokom dva dana programa dokaz su da smo na pravom putu ka cirkularnosti i da imamo razloge da budemo zadovoljni dosadašnjim rezultatima. Ovo je druga konferencija Balkans Go Circular, za 2023. godinu uveliko planiramo organizovanje i naredne, sa željom da ovaj skup najvećih eksperata iz oblasti cirkularne ekonomije iz regiona i šire postane tradicionalan”, izjavio je osnivač i direktor CirEkon-a Milan Veselinov.

Uspostavljena mreža budućih saradnika iz čitavog regiona

Foto: CirEkon

Konferencija Balkans Go Circular osmišljena je sa idejom da se glavne poruke ne zadrže samo u izlaganjima govornika, već da se kroz interaktivni program sa posetiocima formira mreža saradnika i budućih partnera, uspostave novi poslovni kontakti, i povežu predstavnici poslovnog sektora sa predstavnicima univerziteta, medija i nadležnih institucija iz čitavog regiona. Korak dalje postignut je i uključivanjem studenata sa različitih univerziteta, koji su kroz specijalno organizovane radionice tokom konferencije stekli detaljniji uvid u oblast cirkularne ekonomije. U planu je da se do naredne konferencije Balkans Go Circular zainteresovani studenti dodatno uključe u edukacije i radionice.

Na četiri panela analizirane su trenutna situacija u regionu u oblasti cirkularne ekonomije, sistemski pristup kroz saradnju između relevantnih sektora: univerziteta, poslovnog sektora, medija i nadležnih institucija, rešavanje kompleksnih izazova i važnost međunarodne saradnje. 

Prilikom diskusija panelista, keynote govornika, i u sesijama otvorenih za razgovor sa publikom istakli su se sledeći najvažniji zaključci ovogodišnje međunarodne konferencije Balkans Go Circular:

  • obrazovanje i treninzi o sistemskom razmišljanju su neophodni kada je u pitanju cirkularnost, jer nam je potrebna promena načina razmišljanja;
  • potrebno je obezbediti i shvatiti kako da koristimo podatke da bi cirkularan prelaz bio efektivan i efikasan;
  • upravljanje otpadom je i dalje važan faktor u ovom regionu. Ne možemo to zaboraviti dok težimo novim cirkularnim rešenjima;
  • brzina promena se značajno povećava. Ulazimo u fazu „sa reči na dela”;
  • cirkularne inovacije ne prepoznaju teritorijalne granice, zato je saradnja na međunarodnom nivou od velikog značaja za cirkularnost;
  • interdisciplinarnost je ključna – povezivanje kulture, umetnosti, društvenih potreba, komunikacija, tehničkog znanja je važno za stvaranje održivog i cirkularnog društva.

Kako bismo i ove godine realizovali događaj koji sveobuhvatno predstavlja sliku cirkularne ekonomije u regionu, pozivamo sve zainteresovane  koji bi želeli da budu učesnici naredne međunarodne konferencije Balkans Go Circular i prepoznaju kapacitet za dalju saradnju da pišu na mejl writeus@cirekon.rs.

 Izvor: CirEkon

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti