Odbrojavanje se nastavlja, NASA odložila lansiranje svoje najmoćnije rakete

Foto-ilustracija: Pixabay (jrperes)

Curenje goriva, a zatim i problem s motorom tokom završnih priprema za poletanje, naveli su NASA da odloži lansiranje svoje moćne rakete ka Mesecu, koja bi u orbitu oko njega ponela tri probne lutke u kapsuli. Sledeći pokušaj lansiranja moguće je najranije u petak.

Nasa je nekoliko puta počinjala punjenje najmoćnije svemirske rakete koja bi trebalo da poleti sa Kejp Kanaverala. Prvobitno je najavljivano da će i uprkos jakim električnim pražnjenjima oblaka tokom vikenda, NASA nastaviti odbrojavanje.

NASA će na društvenim mrežama uživo prenositi poletanje.

Nakon oluja tokom vikenda, iz NASA su potvrdili da današnji termin za lansiranje i dalje stoji i da su munje preslabe da bi napravile problem raketi SLS, kapsuli „orajon“ ili sistemima na zemlji.

Američka agencija za istraživanje svemira saopštila je da timovi nastavljaju sa planiranim lansiranjem u 14.33 časova (8.33 po lokalnom vremenu) iz Svemirskog centra „Kenedi“ na Floridi.

Lansiranje kapsule „orajon“ na najmoćnijoj raketi koja je ikada poslata u svemir prvi je korak ka ponovnom vraćanju ljudi na površinu Meseca.

„Orajon“ ovog puta neće imati posadu, jer je misija zamišljena, pre svega, kao provera svih hardverskih sistema, posebno potisnika i motora rakete SLS.

Ukoliko poletanje prođe kako treba, misija „Artemis 1“ trajaće šest nedelja, obići će krug oko Meseca i napraviti dva preleta oko 100 kilometara iznad površine Meseca.

Naredna misija „Artemis 2“ planirana je za 2024. i nosiće posadu, a 2025. godine trebalo bi da poleti misija „Artemis 3“ čiji će glavni cilj biti da se dvoje astronauta ponovo spuste na površinu Meseca, prvi put posle 50 godina.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti