Rusija gradi nuklearnu elektranu nove generacije

Foto-ilustracija: Pixabay

Nuklearni energetski kompleks nove generacije biće izgrađen u gradu Seversku na platformi “Sibirskog hemijskog kombinata“ (SHK) ruske državne korporacije „Rosatom“.

Ovaj, prvi na svetu, energetski blok BREST-OD-300, prema rečima stručnjaka, biće napravljen tako da havarije koje su se dogodile u Černobilju i Fukušimi neće biti moguće.

Snaga energetskog bloga od 300 megavata biće deo eksperimentalnog demonstracionog energetskog kompleksa (ODEK) koji se gradi u okviru projekta “Proboj”. 

Prema planovima reaktor BREST sa radom bi trebalo da počne 2026. godine. Pogon za proizvodnju goriva biće izgrađen do 2023. godine, a izgradnja modula za preradu ozračenog goriva treba započeti do 2024. godine

“Baza resursa nuklearne energije praktično će postati neiscrpna zahvaljujući beskonačnoj preradi nuklearnog goriva. Istovremeno, buduće generacije biće pošteđene problema akumuliranja istrošenog nuklearnog goriva“, rekao je Aleksej Lihačov, generalni direktor korporacije “Rosatom”.

Prema rečima stručnjaka, projekat “Proboj” će obuhvatati razvoj inovativnih reaktora, kao i uvođenje novih generacija tehnologija nuklearnog gorivnog ciklusa. 

Slični projekti već postoje, ali BREST je prvi koji zadovoljava sve bezbednosne i ekonomske zahteve nuklearne energetike, te kao takav, usmeren je na rešavanje problema stabilnog razvoja. On predstavlja prototip reaktora sa brzim neutronima BR-1200 i sa olovnim rashladnim sredstvom, koji će postati osnova za komercijalni energetski blok velike snage od oko 1200 megavata.

Nuklearna elektrana će biti sastavni deo kompleksa od tri međusobno povezana objekta i to postrojenja za proizvodnju nuklearnog goriva (za proizvodnju i preradu), pogonsku jedinicu BREST-OD-300 i postrojenje za preradu ozračenog goriva.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti