Da li biste na zidove naneli „Ugrožene boje“?

Foto: Tikkurila

Proizvođač boja „Tikkurila“ iz Finske pokrenuo je novi lanac – „Ugrožene boje“, koji je posvećen ugroženim vrstama životinjskog sveta. Kolekcija se sastoji od 9 novih boja i svaka predstavlja jednu ugroženu životinjsku vrstu.

Tu su: džinovska panda, sibirski tigar, snežna sova, foka, stepski orao, sivi gibon, sumatranski orangutan, sijamska riba borac i crvena panda.

Veliki broj vrsta na planeti spada u kategoriju ugroženih. Opadanje populacije vrsta i siromašniji biodiverzitet jesu posledica različitih ljudskih aktivnosti. Razlozi drastičnog gubitka vrsta mogu se objasniti kroz gubitak prirodnog staništa, prekomeran lov i krivolov, klimatske promene, zagađenje životne sredine, povećan broj invazivnih vrsta, sukob ljudi i životinja.

Sa gubitkom vrsta iz flore i faune neke boje i nijanse biće zauvek izgubljene. Na ovaj način „Tikkurila“ podseća na mogućnost negativnog ishoda ljudskog delovanja prema ostatku živog sveta.

Od svakog prodatog pakovanja farbe iz ove kolekcije, „Tikkurila“ će donirati po 1 evro za zaštitu ugroženih vrsta.

Foto: Tikkurila

Trudili su se da čitava kolekcija bude što više ekološki prihvatljiva, tako da su sve boje niskoemisione, na bazi vodene disperzije, dok je pakovanje napravljeno od reciklirane plastike.

„Ugrožene boje“ pojaviće se na tržištu tokom 2020. godine, a u početku će biti dostupne u Finskoj, baltičkim zemljama, Rusiji i Kini.

Kolekcija „Ugrožene boje“ u početku će biti dostupna u Rusiji, Kini, Finskoj i baltičkim zemljama, a početak prodaje se planira tokom 2020. godine.

U ponudi kompanije „Gudmark Group d.o.o. Šabac“ mogu se pronaći proizvodi firmi „Zorka color“ i „Tikkurila“ u Srbiji .

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti