6,5 milijardi evra za očuvanje Velikog koralnog grebena

veliki-koralni-greben kurir.rs

Naučnici su prošle nedelje upozorili da Veliki koralni greben neće moći biti spašen za pet godina ako Australija ne bude uložila 6,5 milijardi evra u poboljšanje vode u okolini ovog grebena.

Kako su naučnici naveli u izveštaju, sadašnji sistem upravljanja otpadnim vodama i novcem za sprečavanje novih degradacija nije adekvatan, a klimatske promene se događaju mnogo brže nego što su to naučnici predvideli. Zbog toga bi Australija u narednih 10 godina morala da uloži 6,5 milijardi evra u spašavanje Velikog koralnog grebena, jer će za pet godina biti u terminalnoj fazi.

Podsetimo, Svetski fond za prirodu (WWF) je prošle godine skrenuo pažnju na problem zaštite Velikog koralnog grebena. Tada je rečeno da je potrebno zabraniti odlaganje otpada koji je nastao bagerovanjem na ovom području, kao id a je greben ugrožen industrijalizacijom, pre svega otkopavanjem uglja, a ako se ovaj trend nastavi biće pretvoren u veliko smetlište. U izveštaju Svetskog fonda za prirodu se navodi da bi se bagerovanjem i odlaganjem otpada doprinelo izumiranju korala i ugrožavanju ionako ugroženih životinjskih vrsta. Takođe je navedeno da radovi na kopanju uglja koji bi ugrozili Veliki koralni greben nisu neophodni, pre svega zbog toga što je svet sada više fokusiran na obnovljive izvore energije.

Veliki koralni greben nalazi se u Australiji i najveći je koralni greben na svetu. Prostire se preko dve hiljade kilometara u dužinu, a može se videti i iz svemira. Od 1981. godine nalazi se na listi mesta Svetske baštine UNESCO.

Sandra Jovićević

foto: kurir.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti