Najbolji svetski mladi inovatori i strani eksperti na 6. Međunarodnim danima energetike i investicija

Foto: freedownloads.com

U susret 5. martu – Svetskom danu energetske efikasnosti, od 2. do 3. marta, na Novosadskom sajmu biće  održani 6. Međunarodni dani energetike i investicija, koje organizuju Centralno evropski forum za razvoj – CEDEF, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj APV i Novosadski sajam.

U fokusu više od 25 konferencija, radionica i prezentacija biće najvažnija pitanja u domenu energetike, energetske efikasnosti, obnovljivh izvora energije, građevinarstva i zaštite životne sredine. Prema rečima Maje Barać Stojanović, generalnog direktora CEDEF-a, ovogodišnji Međunarodni dani energetike i investicija su specifični i po tome što će priliku da se predstave imati i najbolji mladi inovatori koji su priznanja za svoje projekte dobili ne samo na domaćem već i na svetskom nivou.

„Najveći broj ovih mladih inovatora nam dolaze iz Regionalnog centra za talente Beograd 2. Medju njima su: Đorđe Ogrizović, koji je od Svetske organizacije za zaštitu intelektualne svojine dobio priznanje najboljeg naučnika na svetu za istraživanje na temu Prečišćavanje vode zagađene fenolom procesom hidrodinamičke kavitacije; Milan Tepić, koji je za svoj projekat Ekološke kuće za 40.000 stanovnika osvojio nagradu na Svetskom prvenstvu istraživačkih radova. Milan je takođe jedan od konstruktora ekološkog automobila; Nikola Tepić, pobednik konkursa Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije i Svetske organizacije za intelektualnu svojinu za projekat Inkapsulacija uree – formiranje sporootpuštajećeg đubriva; Jovan Mitić, koji je na prestižnijim takmičenjima dobio mnoga  priznanja sa projektom Unapređenje mikrotalasno-potpomognutih reakcija katalitičke dekompozicije u neapsorbujućem medijumu.

Pored ovih mladih inovatora svoje projekte će predstaviti i Goran Sajdl, koji kinetičku energiju okretanja točka pretvara u električnu za pokretanje uređaja CycleCharge koji služi da se napuni bilo koji uređaj koji koristi USB napajanje i Nikola Maoduš, stručni saradnik na fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, koji u okviru svoje doktorske disertacije radi na proizvodnji ploča termoizolacionog materijala od biomase i micelijuma gljiva, koji je 100% ekološki prihvatljiv i biorazgradljiv. Nemanja Janić će ispred Solagro tima, grupe mladih inženjera koji se bave stvaranjem i implementacijom novih ideja u oblasti ekologije predstaviti projekat Sistem pametnog recikliranja.

Posebna čast nam je što će svi posetioci Međunarodnih dana energetike i investicija imati priliku da čuju najnovije informacije iz Izraela iz oblasti energetike. Ovom prilikom, na Panelu Obnovljivi izvori energije: Srbija i globalna orijentacija ka zelenim energentima će govoriti gospodin Yuval Zohar, šef politike planiranja regulatornog organa za električnu energiju u Ministarstvu nacionalne infrastrukture, energetike i vodoprivrede Izraela koji će podeliti izuzetno značajnu ekspertizu i iskustvo Izraela u oblasti solarne energije i energije vetra“, izjavila je Maja Barać Stojanović, generalni direktor CEDEFa.

Izvor: CEDEF

V.Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti