30 godina rada Površinskog kopa „Drmno“

Foto-ilustracija: Pixabay

Površinski kop „Drmno“ ove godine obeležava 30 godina otkako su započeli radovi na njegovoj investicionoj otkrivci. Te 1984. godine proizvedeno je skoro 1,5 miliona kubnih metara čvrste mase.

U julu ove godine nakon jakog nevremena ovaj kop je potopljen i tada je prestao sa radom na nekoliko dana, ali je već početkom avgusta počelo da se proizvodi oko 15 tona uglja dnevno. Šest pumpi bilo je angažovano na ispumpavanju vode iz ovog kopa, zatim je počelo čišćenje mulja i rekonstrukcija transportnog izvoznog ugljenog sistema.

Remontne aktivnosti i rekonstrukcija transportnog izvoznog ugljenog sistema na kopu „Drmno“ završene su početkom oktobra, a 10. oktobra započela je i proizvodnja uglja. Dnevno se proizvede između 23 i 25 hiljada tona uglja što je dovoljno za potrebe termoelektrane „Kostolac“.

Inače, otkad je počeo sa radom pa do septembra 2014. godine iz ovog kopa iskopano je 500 miliona tona uglja, a krajem ove godine planirano je proširenje kopa „Drmno“ na 12 miliona tona uglja godišnje.

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti