Utopija budućnosti je ‒ zelena

U znak obeležavanja pola milenijuma od nastanka čuvenog dela „Utopija” Tomasa Mora, Adam Maršal, profesor društvenih nauka životne sredine na Univerzitetu Mahidol, na Tajlandu, najavio je novu knjigu „Ekotopija 2121”, prenosi RTS.

Pomisao na to kako će se naši gradovi razvijati u 22. veku, navela je naučnike da razmišljaju i o njihovoj održivosti. Ove godine obeležava se 500-godišnjica jedne velike ideje ‒ utopije. Tomas Mor, engleski državnik, pisao je u čuvenom romanu o tajanstvenoj i idealnoj ostrvskoj zemlji Utopiji – savršeno uređenoj zajednici zadovoljnih ljudi. Tačan datum objavljivanja „Utopije“ nije poznat, ali se zna da je bila kasna jesen 1516. godine. Povodom proslave rođendana navedenog dela, Adam Maršal je pokrenuo projekat i izdao knjigu „Ekotopija 2121″. Nova verzija utopije ‒ ekotopija ‒ grafičko je umetničko delo i predstavlja izložbu od sto budućih zelenih gradova iz celog sveta. Crteži se tumače kroz sto originalnih priča koje objašnjavaju transformaciju svakog grada u superekološku utopiju do 2121. godine.

Od utopije do ekotopije

LEUVEN-FINAL-D-672x372Delo „Ekotopija 2121″ prikazuje poznate gradove koji se nalaze u blizini, ali i one egzotične i daleke. Neki od gradova možda čak zvuče fiktivno: Eldorado, Timbuktu, Ksanadu i Šangri-La. Ipak, svi oni zaista postoje. Šarena priroda knjige može se najbolje dočarati kroz primer jednog grada iz „Ekotopije 2121″, koji predstavlja i mesto gde je „Utopija“ 1516. godine rođena ‒ to je grad Luven (franc.) u Belgiji.

Izvor: rts.rs

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti