224,3 miliona dinara za lokalne samouprave za povećanje energetske efikasnosti 

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Potpisivanjem ugovora o dodeli sredstava za povećanje energetske efikasnosti između Ministarstva rudarstva i energetike i lokalnih samouprava počela je realizacija nacionalnog plana za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije.

Na spisku se nalazi 67 lokalnih samouprava koje su ukupno dobile 224,3 miliona dinara na ime podsticaja za mere koje će obezbediti efikasno korišćenje energije.

“Poziv je trajao mesec dana, a interesovanje je bilo veliko. Sve kriterijume je ispunilo 67 lokalnih samouprava, a do sada je opredeljeno milijardu dinara. Ovo je važan dan za sve. Za državu, gradove i opštine, ali i za svakoga od nas, za svako domaćinstvo, koje će moći da zameni stolariju, izolaciju, kotlove za grejanje“, rekla je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Prema njenim rečima sada slede pozivi za kompanije i građane.

“Prvi javni poziv ide prema kompanijama koje će morati da ispune uslove, odnosno da garantuju cenu, rokove i kvalitet. Rok za poziv kompanijama koje raspisuju lokalne samouprave je 10. jul. Sledeći korak je poziv građankama i građanima koji su zainteresovani za ovaj projekat. Sve mora biti javno, dostupno i svi rokovi moraju biti poštovani“, istakla je ona.

Mihajlovićeva je izjavila da očekuje prve ugovore sa građanima u avgustu, a radove u septembru, kao da i će se vršiti kontrola procedura i radova, te najavila do kraja godine još jedan javni poziv.

Opštine koje će učestvovati u projektu zamene stolarije su: Mali Zvornik, Krupanj, Užice, Žabari, Raška, Šabac, Prijepolje, Dimitrovgrad, Babušnica, Ljubovija, Pirot, Svilajnac, Medveđa, Kuršumlija, Leskovac, Trstenik, Novi Bečej, Bojnik, Rača, Osečina, Sremska Mitrovica, Kikinda, Kraljevo, Kragujevac, Žitište, Knjaževac, Niš, Majdanpek, Boljevac, Irig, Zrenjanin, Ćićevac, Vlasotince, Kula, Žagubica, Srbobran, Vranje, Vrnjačka Banja, Valjevo, Senta, Kovin, Nova Crnja, Šid, Pećinci, Gornji Milanovac, Vršac, Loznica, Sečanj, Vrbas, Batočina, Temerin, Odžaci, Stara Pazova, Vladimirci, Sombor, Bač, Beograd, Nova Varoš, Kruševac, Plandište, Bački Petrovac, Pančevo, Bujanovac, Ivanjica, Smederevska Palanka, Jagodina i Beočin.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti