2017. godina u znaku zemljoradničkih zadruga

Foto: ZSV

Zadružni savez Vojvodine (ZSV) održao je redovnu godišnju sednicu Skupštine u Privrednoj komori Vojvodine (PKV), kojoj su, pored članova Skupštine, prisustvovali pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, predsednik PKV Boško Vučurević, prof. dr Žarko Ilin sa Departmana za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu i regionalni direktor DDOR-a Goran Ivanović.

Pokrajinski sekretar, u izjavi za medije pre početka sednice, naglasio je da je jedan od prioritetnih zadataka ove Pokrajinske vlade, intenzivna saradnja sa zadružnim sektorom u Vojvodini, jer su, kako kaže, zemljoradničke zadruge značajan faktor razvoja poljoprivredne proizvodnje u AP Vojvodini.

Ono što želim da napomenem, jeste činjenica da je 2017. godina obeležena kao godina početka relativizacije zadružnog pokreta u Vojvodini, ali istovremeno i u Republici Srbiji. Zajednički koordinirano sprovode se aktivnosti podrške zadružnom sektoru i na republičkom i na pokrajinskom nivou. Kada govorimo o Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, u 2017. godini gotovo kroz sve konkursne linije smo prepoznali zemljoradničke zadruge kao potencijalne korisnike bespovratnih finansijskih sredstava, to jest subvencija. Drago mi je što su zadruge iskoristile tu mogućnost, rekao je Radojević i dodao da će isto biti nastavljeno i u narednoj godini, a sve u cilju, kako kaže, vraćanja zadrugarstva na mesto koje mu pripada, s obzirom na tradiciju u AP Vojvodini dugu 180 godina.

Predsednik ZSV Radislav Jovanov, u izjavi za medije pre početka sednice, istakao je da je zadrugarstvo u ekspanziji i da je 2017. godina sigurno u znaku zemljoradničkih zadruga. Imali smo maksimalnu podršku, kako republičkih, tako i pokrajinskih državnih organa. Zadružni sektor počeo je da dobija podršku, tamo gde je kvalitetna zadruga, tamo je kvalitetno selo. Zadruga znači opstanak na selu, znači razvoj sela. Država je to konačno prepoznala, osnivaju se nove zadruge, a mi potenciramo da se osnivaju zadruge u naseljenim mestima gde uopšte ne postoje zadruge. Odnosno, pravimo svojevrsnu mrežu zadruga na teritoriji AP Vojvodine, rekao je Jovanov.

Dodao je da će se od septembra ove godine, u svim poljoprivrednim srednjim školama na teritoriji AP Vojvodine, u nastavu, kao redovan predmet, uvesti zemljoradničko zadrugarstvo. Jovanov se na sednici zahvalio na uspešnoj saradnji državnim institucijama kako na republičkom, tako i na pokrajinskom nivou, a naročito Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Privrednoj komori Vojvodine, koja je ZSV uključivala u sve aktivnosti koje su u vezi sa poljoprivredom.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti