Zašto nije važna samo hrana, već i njeno pakovanje?

Foto-ilustracija: Pixabay

Konzumiranje brze hrane sinonim je za nezdravu ishranu i može biti izazivač brojnih oboljenja ljudskog organizma. Ipak, nije samo hrana „opasna“, već i pakovanje u kojoj je dobijamo.

Prema nedavno sprovedenim ispitivanjima, u večini pakovanja brze hrane primećen je visok nivo veoma štetnih  PFAS  čestica, odnosno perfluorooktanoinske kiseline. Ove hemikalije sačinjene su od lanca povezanih atoma ugljenika i fluora, koji se ne razgrađuju u životnoj sredini. Veliki izazov za naučnike predstavlja pokušaj da procene koliko je zapravo vremena potrebno da se makar 50 odsto ovih jedinjenja razgradi u prirodi.

Iako predstavaljaju veliku opasnost za ljude i okolinu, ove hemikalije koriste se gotovo u svim kupovnim proizvodima: mobilnim telefonima, zavesama, priboru za jelo, pri izradi tepiha, odeće, nameštaja, ali i ambalaže za hranu koja sadrži puno masti. Iako su neke od njih uklonjene u Sjedinjenim Američkim Državama još na početku novog milenijuma, 2018. je zabeleženo da postoji oko 4.700 vrsta PFAS.

Foto-ilustracija: Unsplash (Andrew Herashchenko)

Mekdonalds, kao jedan od glavnih giganata brze hrane kod kojih je pronađena visoka koncentracija ovih štetnih čestica u pakovanjima za hranu, objavio je da su izbacili mnoge podgrupe ovih jedinjenja, ali još uvek rade na tome da ih u potpunosti neutrališu.

Dokaz da se bez njih može pružaju mnoga kartonska pakovanja u drugim prehrambenim lancima.

Dodatnu zabrinutost izazvalo je i otkriće da neke novije vrste ovih čestica uspevaju da se implementiraju u hranu, što direktno utiče na zdravlje čoveka, pri čemu dokazano izaziva oštećenje jetra, imunološke i hormonske poremećaje i karcinom.

Prema izveštaju iz 2015. ove čestice otkrivene su u krvi kod čak 97 odsto Amerikanaca, a dokazano je da, nakon što pakovanje završi kao otpad, zagađuje pitku vodu i vazduh.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti