Edukativni obilazak vodenih površina kanuima u Kikindi

Foto: Grad Kikinda

Edukativnim predavanjem o vodenim površinama u Kikindi, koja je okončana plovidbom u kanuima delom kanala DTD, predstavnici gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj i članovi kikindskih izviđača „Proka S. Plavi“, obeležili su Svetski dan životne sredine.

„Najpre smo kod crkvice na Vodici, mladim izviđačima govorili o istorijatu reke Galadske. Pričali smo i o Zlatici, o istorijatu kanala Dunav-Tisa-Dunav, ali i o tome kako su naši preci, 1781. godine, gradili nasipe kako bi zemlju zaštitili od vode. Zbog pandemije koronavirusa nismo realizovali sve aktivnosti koje se tiču edukacije najmlađih“, rekla je Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj i dodala da, za razliku od prethodnih godina, neke važne ekološke datume nisu obeleležili.

Umesto 5. juna, Svetski dan zaštite životne sredine obeležen je dan kasnije, na način kao nikada ranije.

„Našim mlađim članovima omogućili smo da se uvere u čari veslanja kanuom. Bila je ovo najbolja moguća promocija našeg kanala i životne sredine. Od Ministarstva obrane naš izviđački odred je pre tri godine dobio četiri kanua. Planiramo osnivanje kajakaškog kluba, ali i da decu dodatno edukujemo o boravku na vodi. U ranijem periodu mapirali smo divlje deponije na kopnu, a to ćemo sad činiti i ovako“, potvrdio je Miodrag Tadić, zamenik kikindskog odreda izviđača „Proka S. Plavi“.

Tadić je precizirao da sa decom rade već četiri godine i da odred izviđača ima oko 70 članova.

Izvor: Grad Kikinda

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti