Konferencija o borbi protiv požara u Zagrebu

Foto-ilustracija: Pixabay

Statusna konferencija „Jutarnjeg lista“ pod nazivom „Požari u Hrvatskoj: Obrana i prevencija“ održaće se danas u Zagrebu povodom sprečavanja požara na teritoriji Hrvatske. Zabeleženi požari tokom ove godine obuhvataju ukupnu površinu veličine Hvara i Čiova.

Pored toga, statistike kažu da se najveći broj požara beleži tokom kasne zime i proleća.

Na konfereciji će se razmatrati uzroci učestale pojave požara u ovim periodima, kao i narednim koracima Vlade u borbi protiv požara, o prevenciji i saniranju.

Na konferenciji će govoriti ministri odbrane i unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović i Damir Krstičević, ministarka poljoprivrede Marija Vučković, kao i predsednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

O borbi sa požarima u Švedskoj govoriće zapovednik vatrogasne službe u Dalarni Johan Šimanski. Veliki problem u Švedskoj su tokom godine predstavljale ekstremno niske temperature tokom zime, a zatim periodi suše i ekstremnih vrućina tokom leta, što je izazvalo brojne šumske požare.

Foto-ilustracija: Pixabay

Glavni upravnik vatrogasne službe Slavko Tucaković objaviće ovogodišnje rezultate rada vatrogasaca, a predsednik uprave „Odašiljač i veze“ Mate Botica govoriće o oslanjanju na moderne tehnologije u borbi sa požarima tokom narednih godina.

Svi se slažu oko toga da će, usled klimatskih promena, dolaziti do brojnih vremenskih nepogoda, poput suša, poplava i požara, te da je potrebno ojačati sisteme upravljanja kritičnim situacijama, što podrazumeva unapređivanje tehnologije.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti