U planu šumski pametni grad sa 7,5 miliona biljaka u Meksiku

Foto: Facebook (screenshot)

Italijanski arhitekta Stefano Boeri otkrio je planove za pametni grad u Kankunu u Meksiku, sav u šumi. Njegov dizajn je zamišljen kao pionir ekološki efikasnijeg razvoja.

Smart Forest City Cancun trebalo bi da se izgradi na lokaciji od 557 hektara u blizini meksičkog grada. Prema rečima arhitekte, sadržaće 7,5 miliona biljaka, uključujući brojne vrste drveća i grmova.

“Ovo je botanički vrt u savremenom gradu zasnovan na baštini Maja i njihovom odnosu s prirodnim i svetim svetom”, kazao je Boeri. “To je urbani ekosistem u kojem su priroda i grad isprepleteni i deluju kao jedan organizam”.

Njegov projekat je deo koncepta gradova sačinjenih od nebodera prekrivenih biljkama, gde je obilje zelenila namenjeno zdravijem i čistijem okruženju.

Boerijeva firma se nada da će taj projekat biti usvojen umesto ogromnog tržnog centra i da će tako ponovo prekriti šumom prostor koji je, usled potrebe za gradnjom hotela, pretvoren u kamenolom.

“Zahvaljujući novim javnim parkovima i privatnim vrtovima, zelenim krovovima i fasadama, ovim površinama ćemo vratiti prirodni izgled i savršenu ravnotežu između zelenila i tragova gradnje”, izjavio je arhitekta.

Ovaj pametni grad apsorbovaće 116.000 tona ugljen-dioksida godišnje.

Foto: Facebook (screenshot)

Grad bi bio izgrađen uz potpuno poštovanje prema privatnosti njegovih stanovnika. Senzori raspoređeni unutar građevina prikupljali bi i delili relevantne informacije koje bi se analizirale i pretvarale u predloge za unapređenje svakodnevnog života.

Boeri je ranije predstavio plan za zagađene gradove u Kini – da ih popuni kulama popločanim od vrha do dna u zelenilu. Pored estetske privlačnosti, objekti pokriveni biljkama upijaju ugljen-dioksid i fine čestice iz atmosfere, čineći vazduh daleko sigurnijim za disanje. Ovaj arhitekta već je izgradio malu “vertikalnu šumu” u svojoj rodnoj Italiji.

Izvor: Energetika.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti