Besplatni planovi za održive domove u Arizoni

Foto-ilustracija: Unsplash (Florian Schneider)

Grad Feniks u američkoj državi Arizona nudi besplatne planove za predloge kuća koje neće trošiti nimalo energije, odnosno koje će potrošenu energiju nadoknaditi sopstvenom proizvodnjom.

Cilj ovog projekta je ohrabrivanje javnosti da se gradi više domova koji se odgovorno odnose prema očuvanju životne sredine, naročito u pravcu obezbeđivanja veče količine energije od one potrošene do 2050. godine.

Zeleni domovi su veoma popularan i zdrav izbor, a predstavljaju priliku i za veliku uštedu energije. Pozivaju se arhitekte da naprave planove za kuće koje će biti pristupačne, komforne i čija če potrošnja energije biti nulta.

Konkurs pod nazivom „Održivi razvoj kuće“ pružio je priliku arhitektama da se oprobaju u novim idejama koje podrazumevaju potrošnju čiste energije i ne doprinose zagađenju životne sredine.

Službeni sistem kućne energije, odnosno HERS, meri energetsku efikasnost kuće. Ukoliko je niži indeks rezultata merenja, kuća je efikasnija, te je za konkurs granična ocena bila 30, što predstavlja 70 odsto niži indeks u odnosu na standardne kuće.

Pobednica ovog konkursa bila je Marlin Imirzian i njen tim arhitekata, koji su uspeli da naprave plan za kuću koja ima nultu potrošnju energije, dakle, ocena HERS-a bila je nula.

Površina kuće iznosi 2100 m2, a cena izgradnje iznosila bi 344.000 dolara. Prilagodivši se klimi u Feniksu, odnosno izuetno toplom vremenu, dizajneri su se pozabavili ponašanjem krova, plafona i zidova, kao i stakla, koje treba da smanji prenos toplote spolja ka unutra. Umesto klima uređaja u planu su platneni ekrani. Biće ugrađen i solarni dimnjak, kao i izolovani zidni i krovni paneli.

Dizajniranje ove kuće trajalo je nekoliko meseci.

Firma Marlin Imirzian dobila je nagradu od 100.000 dolara. Sam plan izgradnje već je dostupan javnosti.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti