Povodom Evropske nedelje mobilnosti, hrvatski političari na sednicu Vlade došli peške

Foto: Ministarstvo zaštite okoline i energetike

Na inicijativu ministra zaštite okoline i energetike Tomislava Ćorića, a povodom Evropske nedelje mobilnosti, potpredsednici u Vladi Republike Hrvatske Damir Krstičević, Zdravko Marić i Predrag Štromar i ministri Josip Aladrović, Mario Banožić, Vesna Bedeković, Darko Horvat, Ivan Malenica, Nina Obuljen Koržinek i državni službenici Nikolina Klaić i Kristijan Turkalj peške su se uputili na sednicu Vlade.

„Hodanje je zdravo, rasterećuje promet u centru grada i štiti okolinu“, rekao je ministar Ćorić, naglasivši kako je fizička aktivnost izuzetno važna u svakodnevnom životu.

Ministri su prešli oko 5 km, odnosno svako je napravio 6543 koraka. Početna tačka bila je Ministarstvo zaštite okoline i energetike, a završna Trg svetog Marka.

Ministarka kulture Obuljen Koržinek je pozvala građane da više koriste prevozna sredstva koja ne zagađuju okolinu:„Oni koji me poznaju znaju da sam uvek kada imam vremena na biciklu. Raduje me da je što je infrastruktura za bicikliste sve uređenija i kretanje gradom je sve sigurnije.“

„Svaki vid kretanja i fizičke aktivnosti je dobrodošao, no za mene je ovo tek zagrevanje. Kao ministar obrane zahtevam da vojska bude aktivna i fizički i mentalno, tako da su ovakve inicijative uvek dobrodošle“, rekao je ministar Krstičević.

Evropska nedelja mobilnosti obeležava se od 2002. godine u cilju poboljšanja javnog zdravlja i kvaliteta života, promovisanjem „čiste“ mobilnosti i održivog gradskog prevoza.

Evropska nedelja mobilnosti ove godine se obeležava pod sloganom „Krećite se s nama!“ i motiviše na odabir aktivnih načina kretanja ili kombinovanje hodanja i biciklizma s javnim prevozom. Osim promovisanja održivih prevoznih sredstava, cilj ove akcije je pozvati građane da isprobaju alternativne načine prevoza.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energetike Republike Hrvatske

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti