100 Prilagodljivih gradova na COP21

CaptureTrećeg dana konferencije COP21 održane su prezentacije inicijative posvećene prilagođavanju na klimatske promene.

Po prvi put učestvuje i organizacija 100 prilagodljivih gradova koju je osnovala Rokfeler fondacija. Pod okriljem grupe, 22 grada, uključujući Pariz, Roterdam, Rio de Ženeiro, Meksiko Siti, Roterdam su se obavezala da ulože 10 procenata svog budžeta prilagođavanju na klimatske promene.

„Mreža 100 Prilagodljivih gradova je ponosna što su se 22 gradonačelnika obavezala na ulaganje od 10 procenata iz budžeta u cilju zaštite urbanih centara od izazova brze urbanizacije, globalizacije i klimatskih promena” – izjavio je Majkl Berkovic, predsednik 100 prilagodljivih gradova. „Ovi gradovi stavljaju realne resurse iza svojih reči, signalizirajuči svetu da su posvećeni prilagodljivim gradovima, i da to rade sada. Na taj način, oni će bez sumnje dobijati dodatne pogodnosti iz privatnog sektora, domaćih i međunarodnih institucija, kao i finansijskih organizacija.”

Obraćanje gospodina Majkl Berkovica bilo je tokom održavanja događaja Urbana prilagodljivost COP21, na kojoj je domaćin bila Kraljevina Holandija. Na panelu, „Skoči-pokretanje prilagodljivosti u urbanim sredinama: Lekcije svetskih lidera i gradova kako bi se ubrzao progres i investicije” predstavili su zvaničnici iz Holandije, Perua, Ujedinjenih nacija i nevladinih organizacija.

Više informacija o organizaciji 100 Prilagodljivih gradova možete pogledati na sledećem linku.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti