Znate li koliko na svetu ima električnih automobila?

Foto-ilustracija: Pixabay

U poslednje vreme, dosta se priča o elektromobilnosti. Osim Tesle, svi automobilski giganti polako uvode i električne i hibridne verzije svojih vozila. Ali, koliko ih je zaista na ulicama?

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je da je broj električnih automobila na svetu krajem 2016. godine premašio dva miliona vozila. Ukupno, električna vozila čine tek 0,2% ukupnih lakih vozila za prevoz putnika, što znači da je su na svakih 1000 vozila prodatih konvencionalnih vozila 2 električna.

Globalno, s 95% prodatih primeraka može da se pohvali tek šačica zemalja – Kina, SAD, Japan, Kanada, Norveška, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Holandija i Švedska.

Kina je nakon SAD najveće automobilsko tržište, a tamo je prodaja porasla kao deo nastojanja države da smanji zagađenje vazduha. Izveštaj IEA beleži da se evropsko tržište električnih vozila oslanja na šest država koje daju fiskalne povlastice kako bi motivisale ljude da kupuju takva vozila.

U Norveškoj takvi podsticaji dosežu 29%, a u ostalim zemljama 5.000-6.000 evra za svaku kupovinu, prenosi portal Energetika.

U Holandiji prodani električni automobili imali su lani udeo od 6,4%, dok je Švedska imala udeo od 3,4%. Računa se da će do 2020. biti prodato između devet i 20 miliona električnih automobila, te između 40 i 70 miliona do 2025., sudeći prema procenama baziranim na izjavama proizvođača automobila.

Da bi se dostigao cilj o limitiranju emisija ugljen-dioksida na porast do 2 Celzijusa trebalo bi do 2040. biti prodato 600 miliona električnih vozila.

IEA još uvek poziva vlade da povećaju podrške i olakšice za električna vozila nezavisno od njihove cene i kolebanja cena nafte.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti