Značajan potencijal za zajednička ulaganja i trgovinu sa Brazilom

Foto-ilustracija: Pixabay (andreas160578)

Mogućnosti za povećanje trgovinske razmene Srbije sa Brazilom nalaze se u sektoru poljoprivredno-prehrambrenih proizvoda, posebno u izvozu domaćih konditorskih proizvoda, voća i povrća zbog sezonske komplementarnosti, ali i veštačkog đubriva, rečeno je na sastanku Tatjane Ercegović Petrić, pomoćnika direktora Sektora udruženja privrede PKS sa delegacijom Ministarstva poljoprivrede i stočarstva Brazila.

Delegaciju Brazila predvodio je Žulio Sezar Forte Ramos, pomoćnik sekretara poljoprivrede za trgovinu i međunarodne odnose, a u sastavu delegacije bili su Marsel Moreira Pinto, direktor Odeljenja za promociju trgovine i ulaganja, Luis Rua, direktor tržišta brazilskog Udruženja životinjskih proteina, kao i predstavnici Ambasade Brazila u Beogradu.

Na sastanku su razmatrane mogućnosti saradnje u industriji mesa i mesnih prerađevina kroz zajednička ulaganja koristeći pogodnosti koje Srbija poseduje kao atraktivna investiciona destinacija. Poseban naglasak stavljen je na mogućnosti izvoza iz Srbije poljoprivrednih mašina za male i srednje farme, budući da Brazil deo potreba za poljoprivrednim mašinama zadovoljava iz uvoza.

Pročitajte još:

Kao konkretizacija međuinstitucionalnog dijaloga, učesnici sastanka su se saglasili da se na jesen putem video konferencije organizuju bilateralni sastanci srpskih i brazilskih kompanija.

Brazil sa preko 215 miliona stanovnika tradicionalno predstavlja najznačajnijeg spoljnotrgovinskog partnera Srbije u Latinskoj Americi sa kojim je razmena od preko 200 miliona dolara veća od zbira razmene Srbije sa svim ostalim zemljama latinoameričkog kontinenta.

Međutim, potencijal za dalje unapređenje trgovinskih odnosa sa Brazilom i dalje je značajan, zaključeno je na sastanku predstavnika udruženja PKS i brazilske delegacije.

Izvor: PKS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti