Želimo cenu gasa kao u ruskim regionima

imagesBelorusija želi da joj Moskva da istu cenu za ruski gas kao što je u ruskim regionima koji se graniče sa Belorusijom, izjavio je danas beloruski premijer Andrej Kobjakov.“Ako je u regionima koji se graniče sa Belorusijom cena gasa dva puta niža, onda je očigledno da će konkurentnost robe koju proizvodi Belorusija biti dosta lošija nego u Rusiji“, rekao je Kobjakov u intervjuu za Rojters.

„Ne smeta nam ako podignete cene na nivo koji je kao u Belorusiji, ali ako ne možete da ih povećate na domaćem tržištu, onda prilagodite cene za Belorusiju vašim“, poručio je on. Dve zemlje, tradicionalni saveznici, od početka ove godine su u sukobu zbog neslaganja oko cene koju bi Minsk trebalo da plati ruskom Gaspromu za isporuke gasa posle sunovrata globalnih cena energenata.

Zvanični Minsk, koji tvrdi da je Gaspromova cena od 132 dolara za 1.000 kubnih metara previsoka, plaćao je manji iznos za isporuke od početka ove godine, zbog čega Gasprom potražuje 270 miliona dolara samo za prvo polugođe ove godine. Belorusija, kao ključna ruta za tranzit ruskog gasa do Evrope, prethodno je saopštila da bi cena od 73 dolara bila razumna.

Kobjakov je, u intervjuu za Rojters, takođe predvideo da će bruto domaći proizvod (BDP) Belorusije porasti za 1,7 odsto u 2017. godini, dok će inflacija biti na 9,0 odsto. Dodao je da zemlja razmatra i emisiju evroobveznica u 2017. godini, u ukupnoj vrednosti od 800 miliona dolara.

Izvor: tanjug.rs

V.V.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti