Zelene i energetski efikasne škole plod prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović posetila je juče Srednju tehničku školu “Mileva Marić Ajnštajn” u Novom Sadu, koja realizuje projekat energetske efikasnosti, u okviru evropskog IPA projekta prekogranične saradnje Srbija – Hrvatska.

Foto: Ministarstvo za evropske integracije

Reč je o projektu „Obrazovanje u službi održivosti – Zelene i energetski efikasne škole“ koji je deo IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska–Srbija 2014-2020.

Joksimović, koja je pomenutu školu posetila sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i direktorom Regionalne razvojne agencije “Bačka” Aleksandrom Sofićem, ocenila je da ovaj projekat predstavlja dobar primer za to kako bi trebalo da se koriste evropski fondovi.

Ona je istakla da je osnovni resurs, a to su mladi, prepoznat u ovom projektu, i napomenula da učenici u ovoj školi imaju stolarsku radionicu, u kojoj će od opiljaka proizvoditi pelet, umesto da to završi kao otpad.

Ministarka je objasnila da će se pelet dalje koristiti za dogrevanje i zagrevanje, bez emitovanja ugljen-dioksida, a za rezultat škola će imati niže račune i uspostaviti novu praksu u smislu energetske efikasnosti.

To je suština evropskih integracija – stvaranje novih navika i uspostavljanje nove prakse, istakla je ona i dodala da je od ključne važnosti to da Srbija koristi bespovratna sredstva iz EU fondova, koji su joj omogućeni kao zemlji kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji.

Joksimović je navela podatak da Srbija dobija u proseku godišnje približno 200 miliona evra bespovratnih sredstava iz EU.

Vlada Srbije razvija projekte, u saradnji sa lokalnim samoupravama, nevladinim organizacijama i drugim subjektima, najčešće u oblasti saobraćaja, infrastrukture i lokalnog ekonomskog razvoja, što je i podsticaj za razvoj malih i srednjih preduzeća, dodala je ministarka.

Ona je rekla da u Srbiji postoji 16 regionalnih razvojnih agencija, i podsetila na to da naša zemlja u okviru IPA programa ostvaruje saradnju sa sedam susednih država – Rumunijom, Bugarskom, Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Mađarskoj i Severnom Makedonijom.

Vučević je ocenio da je primer pomenute škole najbolja potvrda toga i dokaz da, ako imamo dobre projekte, sredstva možemo da obezbedimo iz fondova EU, ne opterećujući budžete lokalnih samouprava.

Sofić je rekao da ukupna vrednost IPA projekta Srbija-Hrvatska, u okviru kojeg je u toku realizacija projekta energetske efikasnosti u ovoj novosadskoj školi, iznosi milion i 395.000 evra.

Regionalna razvojna agencija „Bačka“ i tehnička škola povukle su 55 odsto sredstava, odnosno više od 90 miliona dinara, a ostatak kolege iz Hrvatske, koji su nam partneri u ovom poslu, objasnio je Softić i dodao da je projekat počeo 15. jula 2017. godine i trajaće do 14. januara 2020. godine.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti