Završetak vetroparka „Čibuk 1“ do kraja godine

ep vetroparkKompanija „Kontinental Vind Partners“ (Continental Wind Partners) najavila je da će ove godine u Kovinu početi izgradnja vetroparka „Čibuk 1“ snage 145MW. Ova kompanija uložiće oko 300 miliona evra u ovaj projekat.

Inače, predstavnici opštine Kovin su u decembru 2013. godine potpisali ugovor sa predstavnicima kompanije „Kontinental Vind Partners“ o izgradnji 15 kilometara seoskih puteva, i o rekonstrukciji 35 kilometara puta, a koji su im neophodni radi izgradnje vetroparka. U projekat izgradnje puteva kompanija „Kontinental Vind Partners“ će investirati oko 3,5 miliona evra.

Vetropark „Čibuk“ će biti izgrađen u dve faze. U prvoj fazi, „Čibuk 1“ biće izgrađeno 57 vetrogeneratora od kojih će svaki imati snagu od 2,5MW, a planirano je da ova faza bude završena do kraja 2014. godine, dok se završetak druge faze očekuje do kraja 2015. godine.

Ugovorom o saradnji koji je potpisan 2008. godine između opštine Kovin i firme „Kontinental Vind Partners“ predviđeno je da oko 70% zaposlenih koji će učestvovati u izgradnji vetroparka „Čibuk“ bude iz Kovina, kao i da 2% godišnjeg neto profita ove elektrane ide u budžet opštine Kovin.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti