Završena akcija “Otpad odvoji, poklon osvoji”

 

Foto: Pancevo.mojkraj.rs

Ekološka akcija “Otpad odvoji, poklon osvoji” koja je realizovana u prethodna četiri vikenda na Zelenoj pijaci u Pančevu završena je u nedelju.

Nemanja Bojić iz Unije mladih Jabuka kaže da je veoma zadovoljan odzivom građana i kako je akcija realizovana.

– Građani su bili više nego zainteresovani za razvrstavanje otpada, donosili su velike količine PET ambalaže i limenki. Njihov trud nagrađivali smo simboličnim poklonom – cegerom od reciklabilnih materijala. Podeljeno je više od 2.000 cegera, a prikupljeno nekoliko stotina kilograma PET ambalaže i limenki. Cilj je bio da motivišemo ljude da počnu da prikupljaju otpad koji može da se reciklira i sada kada je naša akcija završena, nadam se da će nastaviti da razvrstavaju otpad i odnose ga u JKP Higijenu koja otkupljuje reciklibalni materijal, kazao je Nemanja Bojić.

Akciju u Pančevu, koja je počela 25. avgusta, zajedno su sproveli Ekostar PAK, JKP Higijena Pančevo, JKP Zelenilo Pančevo i Unija mladih iz Jabuke.

U Srbiji se godišnje utroši više od milijardu i dvesta miliona PET boca. Plastika i aluminijum koju ne recikliramo završava na deponijama i u životnoj sredini, i razgrađuje se od 100 do 1.000 godina. Reciklaža jedne aluminijumske konzerve može sačuvati dovoljno energije za rad kompjutera od tri sata, TV-a dva sata, a sijalica od 60 vati može goreti čak 20 časova.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti