Završen projekat „Solarna energija kao budućnost održivog razvoja“

news-2015-April-usaid_solarna_908580071

U subotu 9. jula 2016. godine u Sarajevu u Bosni i Hercegovini održana je ceremonija zatvaranja projekta „Solarna energija kao budućnost održivog razvoja“.

Direktor misije USAID u BiH gospodin Peter Duffy izjavio je da USAID podržava programe koji će pomoći Bosni i Hercegovini da budu bliže standardima u oblasti zaštite životne sredine.On je istakao da su svi instalirani solarni kolektori koji su postavljeni u okviru projekta proizvedeni u lokalnim kompanijama.

Direktor Partner mikrokreditne fondacije gospodin Senad Sinanović dodao je da se implementacijom ovog projekta uspostavila održiva domaća proizvodnja solarnih kolektora, ali i omogućilo poboljšanje kvaliteta života kroz uštedu električne energije.Naveo je i da postavljeni solarni kolektori na godišnjem nivou proizvedu oko 240 hiljada kWh električne energije, čime se smanjuje emisija ugljen dioksida za oko 180 tona.

Projekat „Solarna energija kao budućnost održivog razvoja“ pokrenut je 2011. godine, a realizovali su ga Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Partner mikrokreditna fondacija. Vrednost projekta iznosi 1,24 miliona dolara.

Sandra Jovićević

izvor: energetika.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti