Završen 11. Mikser Festival

Foto: Mikser Festival

Završeno je eksperimentalno ThinkThank dvodnevno izdanje Mikser Festivala koje se odvijalo na imanju Zornića kuće. Sve panele možete pogledati na YouTube kanalu gde će publici uskoro biti dostupni i snimljeni sadržaji panelskog programa “Krug“.

Prvi dan festivala koji je otvorila Fransoaz Žakob, stalna predstavnica UN u Srbiji, bio je posvećen razgovorima o izgradnji boljeg društva i odnosu preme osetljivim društvenim grupama čiji su glasovi zaglušeni kakofonijom dnevnih, ekonomskih i političkih interesa.

Pored analize trenutnog stanja u društvu, diskusije prvog dana programa Kiseonik bile su fokusirane na konkretne predloge kako osnažiti žene, starije osobe, izbeglice i druge senzitivne članove našeg društva u osvajanju pune ravnopravnosti i pristupa sadržajima i uslugama od javnog interesa i zajedničkom kreiranju održivih ekoloških, društvenih, ekonomskih i kulturnih scenarija.

Drugi dan, nakon obraćanja ambasadora Kraljevine Norveške, njegove ekselencije Jerna Jelstada i stalne predstavnice UNDP u Srbiji, Fransin Pikap, počeo je diskusijom o Evropskom zelenom dogovoru: Kakav je značaj preporuka za Zapadni Balkan, obavezama svih učesnika, od predstavnika vlasti, struke i građana za prilagođavanje ovih preporuka lokalnim uslovima?

Foto: Mikser Festival

Gde zaostajemo, koje su najveće prepreke, a koje naše najveće prednosti u dosezanju ovih standarda i pre primene obaveza iz pregovaračkog Poglavlja 27 o pridruženju EU.

Razgovorom „Borba za čist vazduh“ nastavili smo niz diskusija o izazovima građana najzagađenijih regija i sa druge strane, industrija čiji su proizvodi i usluge bitni za kvalitet naših života.

„Made IN“ sesije i prezentacije na MF, prikazale su budućnost dizajna kroz prizmu potencijala koje pružaju stari zanati. Gosti iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine pokazali su na svojim primerima kako su zanati dobra osnova za male preduzetnike.

„Zanat“, „Gir“, „Nunc“, „Numen/ForUse“ danas zapošljavaju desetine radnika, a njihova proizvodnja bazira se na ideji cirkularne ekonomije, dugotrajnosti i mogućnosti popravke. Rezultat je savremeni dizajn i funkcionalnost u koje su utkane stare veštine, alati i tehnike.

Uz brojne razgovore i radionice, učesnici ovogodišnjeg konkursa „BlackBox“ započeli su izgradnju sinteznog spomenika koji će ostati na imanju Zornića.

 Izvor: Mikser Festival

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti