Zatvorena nelegalna šljunkara kod Apatina

Inspekcije Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture donele su rešenje o zatvaranju nelegalnog mesta za pretovar šljunka i peska kod Apatina, navedeno je u saopštenju iz kabineta ministarke.

Foto: pixabay.com

Na tom je mestu nekoliko godina nelegalno obavljan pretovar šljunka i peska izvađenog iz korita Dunava, a firma „Napredak“ koja je njime upravljala nije uskladila poslovanje mesta za pretovar sa Zakonom o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, konstatovala je inspekcija.

Zabrana koju je odredila inspekcija, kako se navodi, predstavlja nastavak borbe protiv sive ekonomije u oblasti vodnog transporta, a u skladu sa Akcionim planom Vlade Republike Srbije za suzbijanje sive ekonomije.

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o plovidbi na unutrašnjim vodama koje su usvojene u maju 2018. predviđen je rok od tri godine da se više od 150 nelegalnih šljunkara na obalama Dunava, Save i Tise izmesti na zvanična lučka područja, što će, između ostalog, značajno povećati prihode budžeta po osnovu naplate lučkih taksi za ove vrste robe, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti