Zašto je obrazovanje o cirkularnoj ekonomiji odličan temelj za budućnost poslovanja?

Cirkularna ekonomija postala je nezadrživi, globalni trend. Ipak, još uvek je potrebno mnogo inicijativa da bi se potpuno zatvorio krug proizvodnje i potrošnje, čime se osigurava konkurentska prednost preduzeća. Novi zakoni o otpadu i razvoj tržišta sekundarnih sirovina očekuju nas u bliskoj budućnosti. Pametni dizajn na početku životnog ciklusa proizvoda je apsolutno neophodan za osiguranje cirkularnosti.

Foto-ilustracija: Pixabay

Cirkularna ekonomija predstavlja novu paradigmu poslovanja. To nije samo upravljanje otpadom, već potpuno novi način stvaranja vrednosti na tržištu.

Postojeći radni plan EU za ekodizajn (2016-2019) promoviše cirkularne proizvode. Mere ekodizajna napominju da će biti praćeni kriterijumi kao što su dostupnost rezervnih delova, lakoća popravke i olakšavanje tretmana na kraju životnog veka.

Danas nam tehnologija omogućava da uspostavimo nove poslovne modele podobne za cirkularnu ekonomiju, brinući o ljudima i životnoj sredini ujedno ostvarujući bolji odnos sa kupcima i zadržavajući ih lakše. Na taj način su najpre targetirani sektori sa najvišim potencijalima i uticajem na životnu sredinu: građevina, industrija hrane, rudarstvo, IT sektor, industrija tekstila, transport i elektronski i električni uređaji.

Privredna komora Srbije (PKS) u partnerstvu sa CirEkon i uz podršku EIT Climate-KIC inicijative, od 4. oktobra do 29. novembra, sprovodi program obuke za mala i srednja preduzeća na temu cirkularne ekonomije.

Uz pomoć praktičnih alata naučićete kako da analizirate trenutno stanje u vašoj kompaniji u pogledu efikasnosti materijala i procesa. Moći ćete da nove inovativne ideje pretvorite u strategije, sistemski poboljšate procese i postanete lideri na tržištu sa cirkularnim modelom poslovanja.

Akademija cirkularne ekonomije (ACE) primenjuje veoma praktičan pristup, pružanjem kratskih teoretskih osnovnih informacija, kroz povezivanje sa najboljim praksama cirkularne ekonomije, kao i pružanjem mogućnosti da direktno radite na alatima tokom radionica u stvarnim poslovnim izazovima. Obučavaće vas eksperti sa dugogodišnjim iskustvom iz Srbije, Holandije, Slovenije, Nemačke, Grčke, Austrije, Kine i Švedske.

Tokom obuke polaznicima će biti dodeljen praktični zadatak o životnom ciklusu jednog proizvoda, koji će rešavati timski do kraja  programa.

Uslov za uspešno pohađanje stručne obuke je dobro poznavanje engleskog jezika.

Prijava učešća vrši se putem linka https://pks.rs/strana/sekcija/kalendar-seminara najkasnije do nedelje, 22. septembra 2019. godine.

Prednosti cirkularne ekonomije

  • Stvaranje bezbednog i održivog snabdevanja industrije sirovinama
  • Smanjenje sve veće zavisnosti zemlje od uvoza
  • Stvaranje novih radnih mesta
  • Podrška inovacijama i povećanju konkurentnosti
  • Ušteda
  • Podizanje vrednosti lokalno ekstrahovanih resursa, proizvedene robe i usluga
  • Prilika za modernizacijom i boljim plasiranjem proizvoda u EU

Pametnija upotreba resursa je veoma dobra za poslovanje, ali takođe pomaže da se sačuvaju prirodni resursi i smanji emisija gasova staklene bašte.

Izvor: ACE

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti