Zaštićene životinje u Hrvatskoj

ugrozene-zivotinjeVeliki deo Hrvatske čine nacionalni parkovi i parkovi prirode koje su za dom odabrale mnoge biljne i životinjske vrste. Među zaštićenim vrstama navode se sisavci, gmazovi, ptice, vodozemci kao i stanovnici morskih dubina, poput kitova, sredozemne medvedice zatim glavate ženke i plemenite periske.

Sredozemna medvedica ili morski čovek jedan je od najugroženijih sisara. Radi se o prekrasnim bićima koji veći deo svog života provode u pećinama na kopnu, žalovima i drugim teško dostupnim mestima. One žive same ili u manjim grupacijama.

Zagađenje prirode danas je veliki problem ne samo u svetu nego i u Hrvatskoj. Problem je postao toliko veliki da su počele da izumiru i određene vrste ptica i biljaka. U današnjem društvu svest oko zaštite životne sredine je velika i zbog toga se preduzimaju razni koraci kako bi se zaštitile ugrožene vrste.

Plemenita periska je poznata školjka koja živi na peščanom dnu. Ona je čest stanovnik morske trave, a čije je vađenje zabranjeno kao i prodaja njenih ljuštura.

Dupini su još jedna vrsta čiji opstanak ugrožavaju razne ljudske aktivnosti. Tako je zabranjeno lovljenje dupina, a u krugu od 100 metara ne bi smelo biti ni jednog čamca.

Morski konjic je još jedno dobrodušno biće koje je nažalost lak plen za mnoge nesavesne ronioce.

Od kopnenih životinja ne treba zaboraviti na vuka, risa, vidru i divlje mačke. Vukovi su predatori koji love slabašan plen. Ako dođe do nestašice hrane oni će posegnuti i za biljkama. Radi se o životinjama koje žive u čoporu.

Izvor: ekologija.com.hr

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti