Zaštićena područja nisu isto što i turističke destinacije

„Stanje georaznolikosti se u zadnjih pedeset godina pogoršalo više nego ikad u istoriji čovečanstva. Hrvatska je donekle bila pošteđena od ovih trendova i nacionalni prirodni resursi nisu dosegli toliki nivo da budu ugroženi kao u nekim drugim državama Evropske unije. U zaštiti prirode moramo biti aktivni.

Atraktivnost naše prirode koja svake godine privlači sve veći broj turista u naša zaštićena područja logičan je potencijal za dodatne prihode. No, ne smijemo upasti u zamku da se zaštićenim područjima upravlja kao ‘turističkim’ destinacijama“ – istakao  je ministar zaštite okoline i energetike Hrvatske Slaven Dobrović u pozdravnom govoru na otvorenju dvodnevnog Međunarodnog naučno -stručnog skupa o georaznolikosti, geobaštini i geoturizmu u planinskim područjima u Pećinskom parku Grabovača u Perušiću.

Ministarstvo zaštite okoline i energetike jedan je od pokrovitelja skupa na kojem se okupilo oko 150 stručnjaka i naučnika iz područja zaštite prirode, turizma i speleologije iz Hrvatske i susednih zemalja.

Izvor: mzoip.hr

V.V.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti