Započeti radovi na izgradnji nasipa u ugroženim područjima Hrvatske

Foto-ilustracija: Pixabay

Na najugroženijim područjima od poplava, na slivu reke Kupe, nedavno su započeli radovi izgradnje nasipa uz desnu obalu Mrežnice i levu i desnu obalu Korane. Ministar zaštite okoline i energetike dr sc. Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda mr sc. Zoran Đuroković, župan Karlovačke županije Damir Jelić i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić obišli su područje na kojem će kroz dve godine ukupno biti izgrađeno 5.774 metara nasipa i servisni put i kanal za odvođenje zaobalnih voda vrednosti radova 44,4 miliona kuna. Naselja Logorište, Mala Švarča i Turanj trenutno od velikih voda štite tzv. „box barijere“ koje su postavljene 2018. godine.

„Ovde danas u Logorištu počinjemo dugoročno rešenje problema koji traje decenijama. Projekat Kupa je definitivno najkompleksniji projekat preduzet za obranu od poplava u Hrvatskoj i sa svojom finansijskom vrednošću, ali i kompleksnošću obeležiće rad Ministarstva zaštite okoline i energetike u ovom mandatu“, kazao je ministar Ćorić.

Trenutno je na ovom području u godišnjem proseku ugroženo 2.130 stanovnika, a godišnje štete od poplava, direktne i indirektne, iznose oko 280 miliona kuna (oko 37,7 miliona evra). Predviđa se da će nakon sprovođenja projekta ugroženost stanovništva biti smanjena za 93 odsto.

Vlada Republike Hrvatske je u decembru 2018. donela Odluku o proglašenju projekta „Projekat zaštite od poplave grada Karlovca“ strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske, a Sabor je doneo Zakon koji je stupio na snagu 4. januara 2019. Vrednost projekta procenjena je na 900 miliona kuna, od čega se na karlovačko područje odnosi 670 miliona kuna, a na sisačko područje 230 miliona kuna. Govoreći o finansiranju projekta, ministar Ćorić istakao je da će „najveći deo radova biti finansiran sredstvima iz EU fondova“.

Projektom je obuhvaćena gradnja nasipa i drugih zaštitnih i regulacionih vodnih građevina na karlovačkom, sisačkom području i u Odranskom polju, pregrada Brodarci s pratećim objektima i prokop Korana s pratećim objektima.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energetike Republike Hrvatske

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti