WWF AKADEMIJA ZA PRIRODU: Počelo prijavljivanje nove generacije đaka i njihovih nastavnika (FOTO)

Foto: WWF

WWF akademija za prirodu otvorila je svoja vrata za prijem druge generacije polaznika i budućih ambasadora zaštićenih područja, a prijavljivanje će trajati od prvog aprila do desetog maja ove godine.

WWF akademija za prirodu deo je WWF-ovog programa „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, a osmišljena je tako da nastavnici i učenici iz osnovnih i srednjih škola nauče kako da žive na održiv način i aktivno i kreativno zaštite prirodu.

U maju se navršava kraj prvog ciklusa WWF akademije za prirodu, a obeležili su ga brojni susreti školskih timova i zaposlenih u upravi pet zaštićenih područja obuhvaćenih projektom, odnosno nacionalnim parkovima Đerdap, Tara i Fruška gora, Specijalnim rezervatom prirode Gornje Podunavlje i Predelom izuzetnih odlika Avala.

Cilj saradnje ambasadorskih škola i upravljača zaštićenih područja je prvenstveno zbližavanje đaka iz okoline zaštićenih područja sa njegovim prirodnim vrednostima, zatim razumevanje važnosti zaštite prirode i njenom potencijalu za razvoj lokalne zajednice, kao i osmišljavanje načina za promociju prirodnih i kulturnih vrednosti.

Rezultati rada prvih ambasadorskih školskih timova su brojni, a među njima su i filmovi i pozorišne školske predstave na temu zaštite prirode, izgradnja mini zaštićenog područja u školskom drvorištu, osmišljavanje i produkcija promotivnih materijala, foto-izložba, kao i mnogi drugi.

Foto: WWF

Misija WWF akademije za prirodu je da obrazovanjem dece na temu važnosti očuvanja prirode postigne sigurnu i održivu budućnost za sve nas. Forma predavanja i edukativnih aktivnosti je kreativna, uzbudljiva i prijemčiva mladima, sa željom da se prisetimo da je ipak priroda učionica koja ima još puno toga da nas nauči na zanimljiv način.

Program akademije će i ove godine obuhvatiti teme koje će pored ostalog govoriti o zaštićenim područjima, njihovom značaju za ljude i prirodu, o ekološkom otisku, odnosno životnom stilu i uticaju ljudi na prirodu, kao i o aktivnom učešću građana u očuvanju prirode.

WWF akademija za prirodu deo je obrazovne komponente velikog regionalnog projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, koji je započet u oktobru 2015. i trajaće do oktobra 2019. godine, a napravljen je kako bi se poboljšala komunikacija sa lokalnom zajednicom, njeno uključivanje u upravljanje zaštićenim područjima, razvili obrazovni programi, te turističke ponude koje će unaprediti posećenost i razvoj zaštićenih područja.

Foto: WWF

Projekat „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ se u Srbiji sporovodi u saradnji sa nacionalnim parkovima Tara, Đerdap, Fruška Gora i JP „Srbijašume“ i JP „Vojvodinašume“, a finansira ga Švedska međunarodna razvojna agencija – Sida.

Preuzmite formular za prijavljivanje na sledećem LINKU.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti