Vlada ograničila cene osnovnih namirnica i naftnih derivata

Foto-ilustracija: Unsplash (Julian Anders)

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija saopštilo je da su na današnjoj sednici Vlade usvojene Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica i Uredba o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte.

Uredbom o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, ograničavaju se cene brašna tip T-400 glatko, u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma; tip T-500, u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma; jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra, kao i svinjski but, tako da ne prelazi nivo cena na dan 15. novembar 2021. godine.

Ovaj dokument stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“, a važi do 31. jula 2022. godine.

Takođe, ovom uredbom ograničava se maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra na 113,99 dinara.

Maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera, po kilogramu, u svim pakovanjima, ne sme prelaziti 96,99 dinara, dok maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera, u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i deset kilograma, ne sme prelaziti 80 dinara po kilogramu, pri čemu maksimalna proizvođačka cena za sva ostala pakovanja ne sme prelaziti 88 dinara po kilogramu.

Ograničenje cena se ne odnosi na snižene cene rasprodaja, sezonskih sniženja ili akcijskih prodaja, ukoliko su bile na snazi 15. novembra 2021. godine, već na redovne cene, odnosno cene pre sniženja.

Vlada je usvojila i Uredbu o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte i predviđeno je da ona važi do 31. jula ove godine.

Najviša maloprodajna cena derivata nafte za period od 15 časova 24. juna 2022. godine do 15 časova 1. jula 2022. godine iznosi 212,00 dinara za jedan litar Evro dizela i 201,00 dinara za jedan litar Evro premijum BMB 95.

Takođe, na sednici Vlade je usvojena Odluka o privremenoj zabrani izvoza evro dizela EN 590. Pomenuta odluka doneta je u cilju sprečavanja potencijalne nestašice ovog proizvoda, prouzrokovane globalnim poremećajem na tržištu derivata nafte, i u cilju obezbeđenja sigurnog snabdevanja tržišta Srbije derivatima nafte.

Na sednici je donet i Zaključak o saglasnosti da Republička direkcija za robne rezerve izvrši kupovinu do 131.000 tona merkantilne pšenice rod 2022. godine po ceni od 40 dinara po kilogramu (u cenu je uračunat PDV).

Broj telefona za prijave nepravilnosti u vezi sa primenom Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte je 066/ 847 – 00 – 27.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti