Vetropark Košava biće završen do kraja sledeće godine

Foto: MK Fintel Wind

Kompanija MK Fintel Wind, koja posluje u sastavu Fintel Energije, obezbedila je 81,5 miliona evra za završetak prve faze izgradnje svog trećeg vetroparka „Košava“, u blizini Vršca, čije je otvaranje planirano do kraja 2019. godine.

Prvu fazu izgradnje trećeg vetroparka činiće postrojenje od 20 vetrogeneratora, ukupne instalisane snage od 69 MW, saopšteno je iz kompanije MK Fintel Wind. Očekuje se da će vetropark snabdevati 57.000 domaćinstava električnom energijom, kao i da će smanjiti emisiju ugljen-dioksida za oko 170.000 tona godišnje.

Nakon otvaranja prva dva vetroparka u Srbiji, još više smo posvećeni daljim investicijama i ulaganjima u obnovljive izvore energije ovde. Na izgradnji vetroparka Košava biće angažovano 100 ljudi, a zahvaljujući njima i stručnosti i iskustvu lokalnih firmi, očekujemo da vetropark bude pušten u rad od kraja 2019. godine, rekao je izvršni direktor kompanija Fintel Energija Spa i MK Fintel Wind, Ticijano Đovaneti.

Izgradnja vetroparka „Košava“ počela je u julu 2017. godine, a iznos od 81,5 miliona evra neophodan je za završetak projekta, i biće finansiran iz kredita Erste grupe, Erste banke u Srbiji, Austrijske razvojne banke (OoEB), Unikredit banke u Srbiji i Zagrebačke Banke.

Pored prva dva vetroparka – „Kula“, u blizini Kule i vetroparka „La Piccolina“ u blizini Vršca, koje je kompanija MK Fintel Wind otvorila, prvu fazu izgradnje trećeg vetroparka činiće postrojenje od 20 vetrogeneratora, ukupne instalisane snage od 69MW. Očekuje se da će projekat snabdevati 57 hiljada domaćinstava električnom energijom, kao i da će smanjiti emisiju ugljen-dioksida za oko 170,000 tona godišnje.

Početak druge faze izgradnje vetroparka „Košava“, koji će imati 19 vetrogeneratora, ukupne instalisane snage od 117 MW, očekuje se početkom 2019. godine.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti