Veliko interesovanje za subvencionisanu kupovinu eko-vozila

Ministarstvo zaštite životne sredine treću godinu zaredom subvencionisalo je kupovinu novih vozila na električni ili hibridni pogon u cilju podsticanja korišćenja ekološki prihvatljivog vida transporta.

Subvencije su dodeljivane u skladu sa posebnom uredbom koju je Vlada Srbije donela, posebno za svaku godinu, u okviru sprovođenja mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i unapređenja stanja životne sredine, saopštilo je ministarstvo.

Pravo na subvenciju za kupovinu eko-vozila mogli su da ostvare građani, pravna lica i preduzetnici podnošenjem zahteva najkasnije do 31. oktobra tekuće godine, a iznos subvencije bio je od 250 do 5.000 evra, u zavisnosti od vrste vozila.

Iako je ove godine opredeljen najveći iznos za subvencije do sada, tražnja je uveliko premašila planiranih 150 miliona dinara, pa je resorno ministarstvo odvojilo i dodatna sredstva iz budžeta kako bi podržalo sve zainteresovane za kupovinu električnih i hibridnih vozila.

U 2020. godini subvencionisana je kupovina 112, a u 2021. godini 446 novih vozila. Ukupan broj subvencionisanih vozila u ovoj godini je 625, što predstavlja najveće interesovanje do sada za podsticaje za kupovinu eko-vozila, rečeno je iz ministarstva.

Broj elektro i hibridnih vozila je u stalnom porastu u našoj zemlji, čemu doprinose i podsticaji države, koji će biti nastavljeni i naredne godine usvajanjem nove Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon (hibridni pogon).

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti