VELIKO GRADIŠTE: Uskoro bioelektrana u naselju Požeženo

Foto-ilustracija: Pixabay

Opština Veliko Gradište uskoro dobija energetsko postrojenje na biogas u naselju Požeženo.

Nedavno je izrađen Plan detaljne regulacije, čiji je nosilac Opština Veliko Gradište. Kako je navedeno u spomenutom dokumentu, planirana je izgradnja postrojenja „kapaciteta 999 kWA aktivne snage, koja će se predavati u distributivni sistem“. Investitor radova je kompanija D&D Energy iz Beograda.

Električna energija će se proizvoditi sagorevanjem biogasa dobijenog od biomase primenom procesa anaerobne digestije. Uz električnu energiju, proizvodiće se i toplotna energija, kao i organsko đubrivo. Početna sirovina biće poljoprivredna biomasa, poreklom iz više lokalnih izvora.

Za odvijanje tehnološkog procesa proizvodnje električne energije iz biomase u kompleksu biogasnog postrojenja planirana je izgradnja skladišnih objekata u koje će se u kontinuitetu dopremati sirovina neophodna za tehnološki proces (silaža sirka, tečni stajnjak…). Planirani su i proizvodni objekti za pripremu i odvijanje tehnološkog procesa (digestori, fermentori…), kao i energetski objekti za smeštaj motora, generatora, uređaja, trafostanica.

Pored instalacija energetskog postrojenja na biogas, biće izgrađen i plato, pristupne saobraćajnice, radionice, servisi i hangari, kao i potrebni prateći sadržaji. U granice obuhvata plana ulazi i manji deo poljoprivredne površine sa velikom zonom poljoprivredne proizvodnje, na kojoj je planiran uzgoj biljaka za obezbeđenje biomase.

Opština Veliko Gradište je opredeljena za podsticaje ovog segmenta obnovljivih izvora energije, a razvoj ovih kapaciteta trebalo bi da doprinese supstituciji postojeće potrošnje, navodi se u tekstu plana koji je na javnom uvidu.

Izvor: ekapija.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti