Veće isporuke nafte iz Saudijske Arabije obaraju cenu nafte

 

Foto: Macrobond, BieResearch.com
Foto: Macrobond, BieResearch.com

Cene sirove nafte su ponovo na nizbrdici usled glasova koji su se proneli tržištima da se očekuje “nalet” isporuka iz Saudijske Arabije u Sjedinjene Američke Države.

Naftni fjučersi su pali na trgovanju u Njujorku za čak 3,6 odsto, izveštava agencija “Blumberg”.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u avgustu pojeftinila je za 2,43 dolara na 68,58 dolara za barel na njujorškoj robnoj berzi.
Severnomorska nafta “brent” za septembarske isporuke pala je za 2,64 dolara na 72,69 dolara na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa.

Obim trgovanja “brenta”, koji se smatra globalnom tržišnom referencom, bio je blizu 100- dnevnog proseka.
“Blumberg” navodi, pozivajući se na izvore upoznate sa dešavanjima, da su Saudijci takođe, ponudili dodatne količine “crnog zlata” azijskim kupcima.

Pošto je Saudijska Arabija preduzela korake da ispuni obećanje o tome da će nadoknaditi gubitak isporuka iz drugih članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), ruski ministar energetike Aleksandar Novak je izjavio da bi naftni kartel i njegovi saveznici mogli da povećaju proizvodnju za više od milion barela dnevno ako bude potrebno.

Istovremeno, u Sjedinjenim Američkim Državama se čuje da predsednik Donald Tramp razmišlja da upotrebi državne rezerve nafte za vanredne situacije kako bi ukrotio rast cena goriva. Trampova administracija, kako dodaje njujorška agencija, razmatra nekoliko opcija za probnu prodaju nafte iz strateških rezervi, a u igri su količine od pet miliona barela do čak 30 miliona barela, prenosi Tanjug.

Jedan viši iranski zvaničnik pozvao je Trampa da ne koristi strateške rezerve ovog energenta, već da odbaci sankcije na izvoz “crnog zlata” iz Irana.

Milisav Pajević

Izvor: Energetika.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti