Važno je da Srbija prati ekološke standarde u autoindustriji

Foto: ekologija.gov.rs

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan je otvorio Sajam automobila „DDOR BG CAR SHOW 06“ i 12. međunarodni Sajam motocikala „MOTOPASSION“, ukazavši da je važno da pratimo ekološke standarde u autoindustriji i da su na ovakvim manifestacijama i u svetu ekolozi sve više prisutni.

Srbija drži do svoje auto industrije, a to je pitanje koncepta razvoja. Novo vreme je nastalo u svetu ali i za Srbiju. Važan nam je korak sa svetom. Moramo da vršimo pritisak na auto industriju kako bi postala ekološki prihvatljiva i deo ekološkog razvoja naše zemlje. Električni, odnosno hibridni automobili su budućnost u svetu pa će tako biti i u Srbiji, rekao je ministar Trivan.

Saobraćaj je drugi najveći zagađivač vazduha u Srbiji i stoga je važno da se dobro kontroliše kakvi se automobili uvoze. Automobili koji se u zapadno-evropskim zemljama proglašavaju za otpad, ne mogu se uvoziti u Srbiju jer su otpad. Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja već je sprečilo takav uvoz i to će nastaviti, naglasio je ministar.

Kako je rekao u Srbiju se godišnje uveze 26.000 novih vozila i 131.000 polovnih, koja su pretnja ne samo po bezbednost već i za životnu sredinu i konstatovao da nije pošteno da ekološku taksu plaćaju samo uvoznici novih automobila. Mali interesi ne bi smeli da budu važniji od ljudskih života, upozorio je ministar Goran Trivan i najavio da će se efikasnije kontrolisati emisije štetnih gasova prilikom tehničkih pregleda automobila.

Na ovogodišnjoj sajamskoj manifestaciji koja traje do 28. marta učestvuje 350 izlagača iz dvadesetak zemanja, koji će prikazati 34 automobilska brenda sa 41 premijerom ili novim modelom automobila koje su vodeće svetske produkcije plasirale u proteklih godinu dana.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti