Uzgajanje grožđa na krovovima zahvaljujući drobljenom staklu

Projekat urbanog vinogradarstva „Vignes en Ville“ osmišljen je sa drugačijom namerom od one koju možemo naslutiti – osnovni cilj nije bio proizvodnja vina usred centra Montreala već proučavanje upotrebe drobljenog stakla iz lokalnog centra za reciklažu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Franz Schekolin)

Naime, ovo istraživanje započela je 2016. godine Laboratorija za urbanu poljoprivredu u kanadskom gradu Montrealu kako bi proučila da li je drobljeno staklo zaista efikasno pri uzgajanju grožđa i može li se koristiti kao zamena za pesak u zemljanoj mešavini.

Otkako su prethodna istražiivanja pokazala da drobljeno staklo bolje utiče na rast grožđa u odnosu na pesak, jer odbija sunčevu svetlost, Veronika Lemijuks je rešila da proveri da li bi bilo moguće na ovaj način zameniti neobnovljivi resurs.

Veronika je, inspirisana uzgajanjem grožđa na krovovima zgrada u Bruklinu, predložila ovaj projekat Laboratoriji za urbanu poljoprivredu, a zatim i završila kurs vinogradarstva kako bi mogla da u njemu aktivno učestvuje.

Sada se grožđe uzgaja na četiri lokacije u gradu.

Na početku projekta kao najveći problem pokazala se kanadska klima, koja je doprinosila kiselosti u ukusu vina. Ipak, ni to nije predstavljalo prepreku za novooformljene vinogradare te su usmerili na pravljenje penušavog roze vina.

Zbog malih prinosa, organizatori ovog projekta najverovatnije za sada vino neće prodavati. Radi su da ga proba što više ljudi, te planiraju organizovanje degustacija.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti