Usvojen Nacionalni program ruralnog razvoja 2018–2020. godine

 

Foto: Vlada Republike Srbije
Foto: Vlada Republike Srbije

Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Nacionalni program ruralnog razvoja 2018–2020. i Strategiju javnog zdravlja u Republici Srbiji za period 2018–2026. godine.

Osnovni cilj Nacionalnog programa ruralnog razvoja 2018–2020. godine je podizanje konkurentnosti registrovanih poljoprivrednih proizvođača i podrška zapošljavanju mladih u ruralnim područjima.

Usvajanjem ovog programa ostvaruju se zakonski uslovi za korišćenje propisanih podsticajnih sredstava za prehrambeni sektor, restrukturiranje i razvoj tržišta, unapređenje ruralnog razvoja i životne sredine.

Investicije za ove namene predviđene su, između ostalog, i za nabavku stoke, opremu i mehanizaciju, kao i obnovu višegodišnjih zasada.

Ovaj dokument usklađen je sa strateškim okvirom Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije za period 2014–2020.

Strategija javnog zdravlja predstavlja podršku društvenoj brizi za unapređenje zdravlja i kvaliteta života i usklađena je sa preporukama Evropske unije i Svetske zdravstvene organizacije.

Obuhvata fizičko, mentalno i socijalno zdravlje stanovništva, promociju zdravlja i prevenciju bolesti, kao i očuvanje životne sredine i radne okoline.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti