Uspešno izvršeno zbrinjavanje četiri otrovne zmije

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

U zajedničkoj akciji Ministarstva zaštite životne sredine, Pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Zoološkog vrta grada Beograda i Zoološkog vrta Palić, uz stručno savetovanje herpetologa Zavoda za zaštitu prirode Srbije, 23. novembra uspešno je izvršeno zbrinjavanje četiri otrovne zmije (1 x Bitis arietans, 2 x Crotalus atrox i 1 x Philodryas baroni), kao i jednog primerka otrovne škorpije (1 x Androctonus australis), u Zoo Zagreb u Republici Hrvatskoj.

Deo životinja su primerci iz zaplene koji su bili privremeno zbrinuti u sklopu Zoološkog vrta grada Beograda, dok su drugi deo činile životinje iz zbirke Zoološkog vrta grada Beograda za koje više ne postoje odgovarajući uslovi za dalje držanje u zatočeništvu.

Mera izmeštanja otrovnica u cilju njihovog daljeg zbrinjavanja u inostranstvu je često neophodna, s obzirom da protivotrovi za otrovnice koje nisu prirodno rasprostranjene na teritoriji Republike Srbije, poput zvečarki, kobri, jamičarki, tajpana i drugih vrsta, nisu dostupni u Republici Srbiji.

Ovo je treći put da Ministarstvo sarađuje sa Zoo Zagreb u zbrinjavanju otrovnih vrsta.

Otrovne životinje su upakovane za transport po međunarodnim propisima za transport živih životinja, uz sva neophodna obeležja i upozorenja, u ovom slučaju u perforirane, providne plastične kutije sa poklopcem, zatim u platnene vreće obezbeđene sa plastičnim vezicama i nakon toga u drvene kutije sa unutrašnjom metalnom mrežom koje su zatvorene šrafovima.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Transport je izvršen posebnim vozilom Ministarstva za transport živih životinja u saradnji sa Odeljenjem za kontrolu zaštite i korišćenja

prirodnih dobara i ribljeg fonda Pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Držanje opasnih divljih životinja u zatočeništvu, uključujući sve otrovne zmije, zabranjeno je u Republici Srbiji još od 2010. godine, uz pojedina uslovna izuzeća za zoološke vrtove, prihvatilišta za divlje životinje i naučno-istraživačke ustanove.

Pored otrovnih zmija, nije dozvoljeno držanje primata, krupnih zveri, krokodila, i drugih opasnih vrsta.

Ministarstvo zaštite životne sredine apeluje na građane da, ukoliko saznaju nešto o slučajevima nezakonitog držanja opasnih divljih životinja u zatočeništvu, o tome bez odlaganja obaveste policiju ili inspekciju za zaštitu životne sredine.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti