Uskoro realizacija projekta „Energetska efikasnost javnih zgrada AP Vojvodine“

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević primio je juče delegaciju Evropske banke za obnovu i razvoj, koju je predvodila Žužana Hargitaj, direktorka za Zapadni Balkan, sa kojom je razgovarao o proširenju saradnje Pokrajinske vlade i EBRD u različitim, veoma značajnim oblastima.

Foto: AP Vojvodina

Sagovornici su se složili da postoje neiskorišćeni potencijali i mogućnosti za rast kroz investiranje u oblastima energetske efikasnosti, vodoprivrede i navodnjavanja.

Prvi korak je potpisan memorandum o razumevanju EBRD i resornog Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, koji se odnosi na realizaciju projekta „Energetska efikasnost javnih zgrada AP Vojvodine“.

Evropska banka za obnovu i razvoj je odobrila 100.000 evra za izradu analize potencijala za unapređenje energetske efikasnosti 80 javnih zgrada, na više različitih lokaliteta na teritoriji AP Vojvodine.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević je naveo da je Pokrajinska vlada u poslednje tri godine dodelila preko 1,2 milijarde dinara za projekte kojima se doprinosi poboljšanju energetske efikasnosti, ali je finansijsku podršku EBRD za izradu „Atlasa energetske efikasnosti“ za 80 javnih objekata ocenio kao izuzetno značajnu, jer treba da posluži kao model za visinu investicionih ulaganja u unapređenje energetske efikasnosti u svim javnim objektima.

„Na teritoriji AP Vojvodine postoji oko 3.000 javnih objekata o kojima se staraju Republika Srbija, AP Vojvodina i lokalne samouprave.

Zbog toga je značajno da se izradi atlas za prvih 80 zgrada ovog tipa, koji treba da nam pokaže put i način kako da javne objekte u Vojvodini učinimo energetski efikasnim: da smanjimo troškove njihovog korišćenja koji se, inače, plaćaju iz budzeta, da korisnicima tih objekata – a radi se najpre o školama, zdravstvenim i socijalnim ustanovama – boravak u njima učinimo komfornijim i da, korišćenjem obnovljivih izvora energije, sačuvamo i zaštitimo životnu sredinu“, izjavio je Milićević.

Razgovarali smo takođe, kako je rekao Milićević, na koji način ćemo produbiti saradnju između Pokrajinske vlade i EBRD u vodoprivredi i stavljanju svih hodropotencijala u AP Vojvodini u funkciju navodnjavanja, kao i o svemu onome što se na taj način može valorizovati kroz poljoprivrednu proizvodnju.

Direktorka EBRD za Zapadni Balkan Žužana Hargitaj izrazila je zadovoljstvo što danas započinje saradnja sa Pokrajinskom vladom.

Prema njenim rečima, energetska sigurnost zasniva se na energetskoj efikasnosti, kao i borba protiv klimatskih promena.

„U saradnji sa Pokrajinskom vladom, radićemo na razvijanju mera energetske efikasnosti koje će uticati na poboljšanje kvaliteta života ljudi, kao i na razvoj novih poslovnih prilika i aktivnosti kroz investiranje u ovoj oblasti. To je samo početak, svakako planiramo da saradnju proširimo i na oblast navodnjavanja u Vojvodini“, izjavila je Žužana Hargitaj.

Evropska banka za obnovu i razvoj je međunarodna finansijska organizacija, koja u našoj zemlji posluje već 18 godina.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti