Uskoro proglašenje četiri parka prirode u Vojvodini

30-09-2016-zajedno-za-zaleniju-buducnostPokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine gospodin Vladimir Galić učestvovao je na skupu „Za zeleniju budućnost“ na Međunarodnom sajmu „Eko-svet“.

Gospodin Galić je najavio da će veoma brzo biti upućen predlog da se proglase nova zaštićena područja prirode, odnosno četiri parka prirode „Mrtvaje gornjeg Potisja“, „Bosutske šume“, „Jegrička“ i „Stara Tisa“ kod Bisernog ostrva. On je istakao da je zaštita prirode jedan od bitnih segmenata zaštite životne sredine, a da Pokrajinski sekretarijat ima ovlašćenje da proglašava zaštićena područja prirode drugog stepena. Na teritoriji AP Vojvodine su zaštićena područja prirode na 138.000 hektara, što je 6,4 odsto njene površine.

Kako je naveo, nije dovoljno samo proglasiti zaštićeno područje prirode, doneti pokrajinsku skupštinsku odluku i nakon toga odrediti upravljača i prepustiti to slučaju. Moraju se udružiti stručni i finansijski resursi na svim nivoima vlasti, od lokalne samouprave, preko AP Vojvodine do Republike, u skladu zakonima, kako bi se održala zaštićena područja prirode i zdrava životna sredina.

izvor: ekourb.vojvodina.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti