Uskoro počinje izrada studije za postrojenje prečišćavanja otpadnih voda u Nišu

preciscavanje otpadnih voda ni.rs

U utorak 6. septembra 2015. godine u Nišu održana je konferencija za novinare povodom projekta postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Gradonačelnik Niša gospodin Zoran Perišić istakao je da je rok za izradu studije izvodljivosti izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu april 2016. godine. On je dodao da se nakon toga očekuje izrada projekta i tehničke dokumentacije, a da je u planu da sredstva u iznosu između 45 i 70 miliona evra budu dobijena od strane Evropske unije 2017. godine. Podsetio je i da je pre nekoliko godina uz pomoć donacije Kraljevine Švedske izrađena studija izvodljivosti za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koja je predviđala njegovu realizaciju kroz javno-privatno partnerstvo, ali se od projekta odustalo zbog nepovoljnih uslova. Gospodin Perišić je istakao da bi izgradnjom ovakvog postrojenja bio rešen problem otpadnih voda u Nišu i lokalnim opštinama.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović izjavila je da je Republici Srbiji potrebno oko 11 milijardi evra za dostizanje standarda u svih 10 oblasti koje se odnose na zaštitu životne sredine. Kako je istakla, najkomplikovanije i najskuplje oblasti su oblast upravljanja vodama i njehovo prečišćavanje i oblast upravljanja otpadom. Prema njenim rečima, u postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda se nije ulagalo nekoliko decenija, tako da sada postoji samo par postrojenja koja funkcionišu.

Sandra Jovićević

foto: ni.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti